AKTUELNO

Mit da poslednji obrok treba da se jede najkasnije dva sata pre spavanja, stavljamo među bajke!

Naučnici su dokazali da postoji još jedna pravilnost vezana za ishranu i održavanje zdravlja i adekvatne telesne težine.

Svaka vrsta ishrane primenjuje sopstvene zakone, ali svi imaju jednu tačku: veoma su restriktivni kada je u pitanju poslednji obrok. Ranije se smatralo da poslednji obrok treba konzumirati najmanje 2 sata pre spavanja - to bi osiguralo nesmetan san i učinio da metabolizam radi u našu korist. Neki dijetetičari su takođe prisilno potisnuli teoriju da se ne treba jesti nakon osamnaest sati, ali je ova teorija „preminula“ kao jedna od manje voljenih i neopravdanih.

U međuvremenu, pošto ovo pitanje nije rešeno, anketu su preuzeli Japanci. I šta se desilo? Teorija u kojoj morate da čekate dva sata nakon poslednjeg obroka pre nego što odete na spavanje takođe je lišena naučnih stavova!

Istraživači sa Univerziteta Okoiama sproveli su eksperiment u kojem je učestvovalo više od 1,5 hiljada ljudi. Nakon analize njihovih prehrambenih navika, načina života i parametara vezanih za nivo šećera u krvi tokom dve godine (2012-2014.), postalo je jasno da ova navika nema nikakve veze sa željenom težinom i zadovoljavanjem zdravstvenih parametara tela.

Ključni faktori za to bili su fizička aktivnost i napuštanje stimulansa. Studija je takođe pokazala da održavanje nivoa šećera u krvi na zadovoljavajući nivo na duži rok ometa premalo kretanja i višak alkohola, a ne vreme obroka.

Zaključak je jednostavan: vreme obroka nam ne omogućava da održimo dobru formu i zdravlje, već ono čemu stremimo i kako se brinemo za sebe osim kulinarskog aspekta.

#Hrana

#Zdravlje

'