AKTUELNO

Oni koji se nikad ne razbolevaju nisu blagosloveni "nadljudskim" imunitetom, ali vode računa o sebi i pridržavaju se zdravih navika koje viruse drže podalje

Evo "pravila" ljudi koji nikad nisu bolesni:

Odlaze na spavanje u određeno vreme

Istraživanja pokazuju da osobe koje spavaju osam sati tokom noći imaju manje šansi da zakače virus od onih koji spavaju sedam ili manje sati. Noću se organizam obnavlja, a reguliše i hormone stresa koji nas čine podložnijim različitim infekcijama. Ali, važno je i da se "vremena za spavanje" pridržavate i vikendom. Mnogo bolje ćete se osećati ako svaki dan odlazite na spavanje i ustajete otprilike u isto vreme.

Jedu "šarenu" hranu

Ako jedete namirnice u različitim bojama, unećete sve neophodne nutrijente. Neka se na vašem tanjuru nađe voće i povrće bogato antioksidantima kao što su bundeva, slatki krompir i šargarepa (sadrže beta-karoten), citrusno voće, kiseli kupus i paprika (vitamin C), bademi i drugi orašasti plodovi (vitamin E), crveno vino (rezervatol). Antioksidanti ublažavaju štetno dejstvo slobodnih radikala i štite ćelije od propadanja, pomažući istovremeno organizmu da se odbrani od virusa.

Piju crni čaj

Studija sprovedena u Americi pokazala je da osobe koje popiju šolju crnog čaja u toku dana stvaraju tri puta više interferona, moćnog proteina koji uništava viruse koji nas napadaju. Ako želite da ojačate imunitet, umesto jutarnje kafe popijte šolju crnog čaja.

#Zdravlje

'