AKTUELNO

Koliko puta vam se desilo da vam je u kancelariji u kojoj radite vrlo hladno, a osobama pored vas vruće?

Zamislite sledeću situaciju: januar je, sedite za vašim stolom u kancelariji i ispijate ukusnu hladnu kafu, dok koleginica pored vas pokušava da se zagreje uz pomoć termofora i šolju čaja koju nikako da popije jer je koristi da zagreje šake. Da, činjenica je da nemaju svi ljudi istu unutrašnju temperaturu tela, ali se ta razlika očigledno najviše vidi tokom zimskog perioda.

Odlučili smo da pitamo eksperite koji su nam objasnili zašto je nekome toliko hladno, dok mi možemo da se skinemo u majicu na kratke rukave u istoj prostoriji. Pstoje četiri različita objašnjenja koja zaista imaju smisla...

Pol

Ovo nije stereotip: ženama je uglavnom hladnije nego muškarcima. Prema studiji održanoj na medicinskom univerzitetu u Merilendu, ženski središnji deo tela je topliji nego kod muškaraca. Možda ćete sad misliti da to znači da su žene toplije, ali ne – one su samo naviknute na topliju sredinu. Na sve to, u većem broju slučajeva muškarci imaju brži metabolizam od žena. Brži metabolizam znači i brža i bolja cirkulacija, a samim tim i odgovarajuću toplotu.

Građa tela

Ili jednostavnije rečeno: visina i težina. Osobe koje imaju veću kilažu i višak masti ispod može imaju automatski više slojeva koji štite telo od hladnoće. Što se tiče visine, reč je o površini kože koju visoka osoba ima više nego niska, pa je samim tim nižim osobama dosta toplije.

Spavanje

Nedovoljno sna može uticati na način na koji telo reaguje na temperaturu. Jedna objavljena studija je dokazala da je ljudima, kojima se spavalo, telo polako spuštalo temperaturu, zbpg čega se stvarao osećaj hladnoće.

Uopšteno zdravlje

Pored gore navedenih faktora, jedan broj medicinskih stanja može uticati na osetljivost na hladnoću, poput problema sa tiroidnom žlezdom ili manjka gvožđa.

#Hladnoća

'