AKTUELNO

Ceo život verujemo da ćemo zbog mokre glave moći da zaradimo čak i upalu mozga.

Svako od nas smatra da nije pametno izlaziti napolje sa mokrom ili vlažnom kosom, posebno ako su temperature niske. Isto važi i za izlazak nakon tuširanja, kada je telo još vlažno od vode. Ovakvom razmišljanju su nas učili stariji, verujući da organizam u takvom stanju može da oboli od neke vrste prehlade.

Prema istraživanju koje je sprovedeno na majkama, čak 40 odsto njih smatra da ne treba napuštati kuću odmah nakon tuširanja ili pranja kose.

Međutim, doktori obaraju ovo verovanje vrlo jednostavnom tvrdnjom – prehladu i grip izazivaju bakterije i virusi, i samo u dodiru sa njima može doći do problema.

Kako biste dobili neku infekciju, morate da budete izloženi infektivnim agensima, a voda to nije. Međutim, to ne znači da nećete imati posledice ukoliko izađete na veliki minus sa mokrom kosom. Previše niske temperature mogu da dovedu do hipotermije, što svakako može da utiče na imuni sistem.

Foto: Pixabay.com

Inače, hladno vreme je idealno za viruse, koji se tada lakše prenose. Naime, naučnici su dokazali da je zimski vazduh manje vlažan od letnjeg pa se isušuje sluzokoža nosa što omogućava lakši prolazak virusa.

Dakle, šansa da se prehladite ako izađete, a tek ste oprali kosu, vrlo je mala, osim ako u tom trenutku neko ne kine baš u vas.

I. P.

#Kosa

#Prehlada

#Sušenje

#Telo

#Zima

'