AKTUELNO

Saznajte kako da zaštite vaše zdravlje, i zdravlje vašeg stomaka, upravo upotrebom probiotika za vreme uzimanja antibiotika.

Da li vam se često dešava da koristite antibiotike? U tom slučaju, morate znati kako da maksimalno zaštitite svoj organizam od nuspojava koje njihova upotreba donosi.

Prvo da saznamo, šta su zapravo antibiotici?

Antibiotici predstavljaju moćnu liniju odbrane od bakterijskih infekcija, tj. antibiotici su vrsta lekova koji se koriste za lečenje bakterijskih infekcija. Oni deluju tako što zaustavljaju infekciju, i/ili sprečavaju njeno širenje.

Postoji mnogo različitih vrsta antibiotika. Neki su širokog spektra dejstva, što znači da deluju na širok spektar bakterija koje uzrokuju bolesti. Drugi su predviđeni za eliminaciju samo određenih vrsta bakterija.

Antibiotici su veoma važni i efikasni u lečenju ozbiljnih infekcija. Ipak, tokom njihovog korišćenja može doći i do nekih neželjenih efekata. Prekomerna upotreba antibiotika može dovesti do rezistencije na antibiotike, što ih čini neefikasnim u ubijanju bakterija koje uzrokuju bolesti (1).

Foto: Pixabay.com

Između ostalog, antibiotici mogu imati negativne efekte na trilione bakterija i drugih mikroba koji žive u crevima. Ove bakterije su zajednički poznate kao crevna mikrobiota. Pored ubijanja bakterija koje uzrokuju bolesti, antibiotici mogu ubiti i zdrave bakterije u našem digestivnom sistemu. (2) (3)

Takođe, korišćenje antibiotika suviše često može drastično promeniti količine i vrste bakterija unutar mikrobiote creva, posebno u ranom periodu života. (4)  Samo jedna nedelja upotrebe antibiotika može promeniti sastav mikrobiote creva do godinu dana. (5)

Neke studije su pokazale da promene mikrobiote creva uzrokovane prekomernom upotrebom antibiotika, u periodu detinjstva, mogu čak povećati rizik od povećanja težine i gojaznosti. (6)

Zašto probiotici?
Promenom vrsta bakterija koje žive u crevima, antibiotici mogu izazvati neželjene efekte u našem digestivnom sistemu, uključujući i dijareju. (7) Na sreću, brojna istraživanja su pokazala da uzimanje probiotika može smanjiti rizik od dijareje uzrokovane antibioticima (8) (9). Jedna od čak 23 studije koja je obuhvatila skoro 400 dece, pokazala je da uzimanje probiotika zajedno sa anitibioticima, može smanjiti rizik od dijareje za više od 50% (10).
Pregled od 82 studije, koje su uključile više od 11.000 ljudi, pronašao je slične rezultate kod odraslih, kao i kod dece (11). Ove studije su pokazale da su probiotici koji sadrže kulture Lactobacillus i Saccharomyces, bili posebno efikasni.
Obzirom da su probiotici obično i sami bakterije, mogu se “ubiti” antibioticima ako se uzimaju u isto vreme. Zbog toga je važno uzeti antibiotike i probiotike u razmaku od nekoliko sati. Takođe se preporučuje i uzimanje probiotika i nakon upotrebe antibiotika, kako bi se obnovile neke od zdravih bakterija u crevima, koje su možda eliminisane od strane antibiotika. (12),Jedna studija je pokazala da probiotici mogu vratiti crevnu mikrobiotu u svoje prvobitno stanje, nakon uzimanja antibiotika.

Foto: Pixabay.com

Koji probiotik?
Ako i dalje imate dilemu i pitate se koji probiotik najbolje da uzmete, mi je rešavamo.
BulardiⓇ Probiotik predstavlja prvi izbor u zaštiti vašeg digestivnom sistema za vreme uzimanja anitibiotika. Zašto je to tako? Jer je BulardiⓇ Probiotik, kao probiotska gljivica, prirodno otporan na sve antibiotike, što ga čini savršenim u borbi protiv antibiotskih dijareja. Bulardi® Probiotik je jedini koji može da se koristi u kombinaciji sa apsolutno svim antibioticima. On reguliše poremećeni crevni balans i zaustavlja dijareju u rekordnom roku.
BulardiⓇ Probiotik se koristi širom sveta tokom zadnjih 80 godina, i u rekordnom roku zaustavlja dijareju, normalizuje rad creva, ublažava simptome i skraćuje trajanje već postojećih dijareja.
Preporučen je od strane svih vodećih svetskih zdravstvenih organizacija- Svetske Zdravstvene Organizacije, UNICEF-a, Evropskog Društva za pedijatriju, gastroenterologiju, hepatologiju i ishranu.

Uložite dugoročno u svoje zdravlje, i zdravlje vašeg stomaka….uz BulardiⓇ Probiotik!

(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3617123/ (2)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4831151/ (3)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19018661 (4)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27178527 (5)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26556275 (6)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4487629/ (7)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18811240 (8)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26756877 (9)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4273129/ (10)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26695080 (11)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22570464 (12)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25157183

Autor: Pink.rs

#Antibiotici

#lekovi

'