AKTUELNO

Saznajte šta sve može biti uzrok simptoma bolnog grla i kako ih sanirati.

Verovatno nema vas koje nije mučio ovaj problem: bolno grlo. I sami znamo koliko ovo stanje može biti neprijatno. Dok je većina bolova u grlu uzrokovana običnom prehladom, nekada upaljeno grlo može biti izazvano i nekim ozbiljnijim stanjem.

Bol u grlu se javlja prvo kao golicanje, a onda se ispoljava punom snagom. Može se javiti u bilo koje vreme, bez obzira na to da li je sezona prehlade i gripa u sred zime, ili je vreme leta.

Bolno, upaljeno grlo se često javlja kao pratilac virusne infekcije i ne mora nužno značiti da su vam potrebni antibiotici, ističu otorinolaringolozi. Takođe, kada nam je čitav disajni sistem “zapušen” usled prehlade, otežano disanje može da osuši grlo, i pogorša već neugodne simptome prehlade.

Upoznajmo se sa mogućim razlozima za hroničnu upalu grla i odgovarajući plan izlečenja. Ovo su najčešći “krivci” za bol u grlu.

Uobičajena prehlada (virusni faringitis)

Obzirom da smo okruženi virusima svuda, počevši od sopstvenog doma, kancelarije, prevoza, tržnih centara, bez obzira koliko često peremo ruke, uvek možemo da se razbolimo. Simptomi uobičajene prehlade virusnog tipa uključuju upalu grla, zapušenost nosa i disajnih puteva, postnazalno slivanje sekreta i kašalj. Većina prehlada traje u proseku tri do sedam dana. Prehlade obično prolaze bez većih posledica, sa obaveznim mirovanjem i kućnim lečenjem.

Foto: Printscreen Youtube

Upala grla izazvana bakterijskom infekcijom

Za razliku od obične prehlade, upala grla izazvana obično bakterijom streptokoka, zahteva lečenje antibioticima. Simptomi upale grla mogu biti slični simptomima prehlade, ali uključuju i povišenu temperaturu i otečene krajnike. Nekada vaš lekar može tražiti bris grla pre nego što vam prepiše odgovarajuće antibiotike.

Alergije

Drugi krivac za bol u grlu su alergije. One mogu uzrokovati zapušenosti nosa i disajnih organa, što može dovesti do otežanog disanja, osećaja suvoće usta i grla. Postnazalno slivanje sekreta takođe može doprineti kašlju i upali grla.

Iako su simptomi upale grla uzrokovani alergijama i upalom grla usled prehlade slični, postoje neke naznake koje vam mogu pomoći da napravite razliku. Razlika između simptoma uobičajene prehlade i alergija je u tome što su alergije obično prisutne sezonski, nekoliko sedmica u isto vreme, i zbog reakcije organizma na alergene, a ne na viruse. Alergeni mogu takođe izazvati svrab, suzne oči i osip po telu.

Klima uređaji

Pojedinci mogu iskusiti hronične bolove u grlu izazvane suvim vazduhom u prostoriji u kojoj borave usled korišćenja klima uređaja, tokom putovanja u predele sa posebno suvom klimom i niskom vlažnošću vazduha, ili kada je vlažnost vazduha u zatvorenom prostoru preniska, tokom zimskih meseci.

Gastroezofagealni refluks (gorušica)

U nekim slučajevima, hronično bolno grlo može biti rezultat nečeg potpuno neočekivanog – vraćanja želudačne kiseline u jednjak i grlo. Upala grla se nekada može javiti usled uticaja refluksa kiseline iz jednjaka do gornjeg dela grla. Ovaj uzrok se može otkriti na uobičajenom lekarskom pregledu.

Foto: Printscreen Youtube

Kako da se rešite bolnog grla?

Bez obzira na uzrok, postoje jednostavni saveti koji vam mogu pomoći da sanirate bol u grlu. Korišćenje ovlaživača za vazduh, topao čaj s medom i limunom, i ispiranje grla slanom vodom mogu pružiti privremeno olakšanje, kao i dobra hidratacija i izbegavanje zadimljenog okruženja.

Međutim, prirodan preparat koji vam dokazano dugoročno može pomoći kod bolova u grlu različitog porekla jeste PropoMucil® sprej za grlo.

PropoMucil® sprej za grlo jedini sadrži prečišćen standardizovan propolis (antimikrobik) sa prirodnim N-acetilcisteinom, koji smanjuje upalu i bol u grlu, i pomaže u rešavanju afti u usnoj duplji.

PropoMucil® sprej za grlo ima višestruko dejstvo

- Smiruje upalu i bol u grlu
- Uklanja bakterije, viruse i gljivice iz grla
- Brzo razlaže sekret u disajnim putevima

Neka vaše bolno grlo postane ružna uspomena uz PropoMucil®!

Autor: Pink.rs

#Zdravlje

'