AKTUELNO

Kada je reč o alkoholu i alkoholizmu - nema imunih.

Perfekcionisti ne izgledaju kao tip ličnosti koje bismo povezali sa alkoholizmom jer je teško zamisliti osobu koja želi da svi imaju najbolje mišljenje o njoj kako se obeznanjuje od pića.

Nedavno istraživanje je pokazalo da izvesni aspekti perfekcionizma mogu da izazovu probleme sa alkoholom. Ispitivanje objavljeno u "Žurnalu istraživanja ličnosti" obuhvatilo je 263 mlađe osobe koje su svakoga dana popunjavale upitnik i tako 21 dan ukupno. Pitanja su se odnosila na perfekcionizam, emocionalno stanje, razloge za opijanje i probleme vezane za alkohol koji uključuju svađanje, rizično ponašanje, izbegavanje obaveza i narušavanje intimnih veza.

- Perfekcionizam je veliki rizik za mnoge psihopatologije, posebno anksioznost i poremećaje u ishrani, otkrio je Šon P. Makinon autor ovog istraživanja i instruktor na odeljenju za psihologiju i neuronauku na Univerzitetu Dalhousi.

Veza između perfekcionizma i alkoholizma je veoma jasna. Perfekcionisti nemaju tendencije da mnogo piju, ali kada piju oni imaju veće probleme kao što je onesvešćivanje, izbegavanje poslovnih obaveza i konflikti zbog pijanstva. Jedan aspekt perfekcionizma povezan je sa problemom sa alkoholom. Možda mislite da perfekcionisti žele uvek da se prikazuju u najboljem svetlu, ali postoji suprotna motivacija kada oni ne žele nikada da budu viđeni kao nesavršeni. Postoji razlika između “Želim da me vide kao savršenog” i “Bojim se da me vide kao nesavršenog”.

Kako bi to potvrdili, istraživači su posmatrali koliko ispitanika se složilo sa tvrdnjama “Bio sam zabrinut da ne napravim neku grešku u javnosti” i “Mislio sam da bi bilo grozno da sam napravio od sebe budalu pred drugim ljudima”. Ti porivi su indirektno povezani sa negativnim raspoloženjem, opijanjem kako bi se sa time izašlo na kraj i ispijanjem pića kako bi se prilagodilo društvu. Sve to je povezano sa problemom alkoholizma.

Autori već razmišljaju o proširenju istraživanja koje će obuhvatiti i antidepresive jer perfekcionisti koji ih piju imaju nižu toleranciju na alkohol. Perfekcionisti su obični ljudi koj ise osećaju loše i nadaju se da će im par pića pomoći, dok su u isto vreme i prestravljeni da će biti otkriveni

#Alkohol

#Zdravlje

'