AKTUELNO

Većina mitova o hrani zaista je istinita, ali neka, vrlo popularna verovanja zapravo uopšte nisu naučno utemeljena. Predstavljamo vam pet mitova za koje ste verovatno mislili da su istiniti iako – nisu!

Organska hrana uvek je zdravija

Neki ljudi jedu organsku hranu jer veruju da je bolja za okolinu, dok ostali veruju da "organsko" znači "zdravije". Međutim, ne postoje snažni dokazi da je organska hrana hranljivija od ostale. Istraživači na američkom Univerzitetu Stanford analizirali su 240 organskih namirnica i došli do zaključka da zapravo ne sadrže značajno više hranljivih stvari. Zato, slobodno kupite one jeftinije jagode u supermarketu.

Foto: Pixabay.com

Sokovi za detoksikaciju nužni su za uklanjanje toksina iz organizma

Da li sokovi za čišćenje organizma (detoksikaciju) zaista čine čuda kao što mislimo? Budući da naše telo ima prirodne metode kojima se rešava toksina, neka istraživanja nalažu kako su sokovi za detoksikaciju potpuno nepotrebni, a učinak koji imaju poništava se već nakon nedelju dana normalne ishrane.

Drvene daske za sečenje nisu ni sigurne, a ni higijenske

Dugo se smatralo da drvene daske za sečenje pospešuju razvoj bakterija zbog pora na njihovoj površini, pa se zbog zoga savetovala upotreba plastičnih. Međutim, istraživanje s "UC Davis" pokazalo je da drvene daske za sečenje ne pospešuju razvoj bakterija. S druge strane, na plastičnim daskama se nalaze maleni prorezi na kojima se zadržavaju bakterije jer ih nije lako očistiti.

Sveža hrana uvek je zdravija od smrznute

Sveže namirnice ubrane su i transportovane u trgovački centar danima pre vaše kupovine, dok su smrznute namirnice odmah prošle proces smrzavanja. Takođe, sveže namirnice gube svoje hranljive sastojke nakon nekoliko dana, dok se kod smrznutih prirodni sastojci zadržavaju znatno duže. Dodatna prednost je i cena – smrznute namirnice često su jeftinije od svojih svežih alternativa!

Trebalo bi jesti puno malih obroka tokom dana

Mnogi su saglasni da je više manjih obroka kroz dan zdravije od tri velika obroka dnevno – na taj način ubrzava se metabolizam što dovodi do gubitka neželjenih kilograma. Ipak, iako se metabolizam nakratko ubrza tokom procesa probave, konačni efekti tih ubrzanja su zapravo jednaki kao kada pojedemo tri veća obroka dnevno. Takođe, jedenje puno malih obroka kroz dan sprečava telo da sagoreva masnoće.

#Hrana

'