AKTUELNO

Ponavljani grčevi mogu se negativno odraziti na raspoloženje i kvalitet svakodnevice. Zaustavite ih!

Do grčenja mišića dolazi nevoljno. Obično prvo osetite snažan bol u određenoj tački, najčešće listova i stopala, a potom se bol širi u talasima. Grčevi se pojavljuju sa razlogom. Do njih najčešće dolazi usled prevelikih naprezanja, umora ili dehidriranosti tela. Takođe, bolno grčenje mišića može biti posledica nedostatka elektrolita i određenih minerala, kao što je magnezijum. Ovaj mineral pomaže vašim mišićima da rade nesmetano i glatko.

Unos tečnosti višestruko znači vašem telu, između ostalog jer omogućava ravnomerno raznošenje svih potrebnih minerala za normalne metaboličke procese ćelija, do svake tačke tela. Česti grčevi u mišićima pogađaju i stariju i mlađu populaciju. Grčevi mogu biti posledica i preteranog unošenja alkohola, hipotireoze ili dijabetesa. Ovo su nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da sprečite iznenadni bol u mišićima, ali i da reagujete ako do njega dođe.

Foto: Pixabay.com

1. Istezanje Opustite napeti mišić. Prekinite sa svakim radom i usredsredite se na bolnu tačku. Lagano pridržavajte bolno mesto i istežite mišić. Blaga masaža vam takođe može pomoći. Ukoliko vas grč probudi noću iz sna, ustanite, svu težinu prebacite na nogu zahvaćenu grčem i lagano prste izvlačite na gore. Laganim istezanjem ćete opustiti mišić. 2. Značaj unošenja magnezijuma Iznenadni grčevi u mišićima mogu ukazivati na nedostatak magnezijuma u ishrani. Magnezijum je neophodan mineral koji obezbeđuje dovoljno energije mišićima i omogućava njihovu pravilnu kontrakciju. Zato je osobama koje pogađa neprijatnost kakva je iznenadno grčenje mišića, posebno važno da svakodnevno unose dovoljno magnezijuma. Da bi se grčevi predupredili, preporučuje se upotreba Zglobex relax kapsula, koje svojim jedinstvenim i prirodnim sastavom upravo sprečavaju ovu pojavu. Pored lipozomalnog magnezijuma, kapsule sadrži vitamin K2 u obliku MK7. Ovaj vitamin je posebno važan starijim osobama koje češće imaju problem sa cirkulacijom. Vitamin K2-MK7 štiti krvne sudove i sprečava taloženje masnih naslaga, na taj način poboljšavajući cirkulaciju. Poseban sastojak Zglobex relax kapsula je i vitamin B6, koji vrši regulaciju normalne funkcije nerava u toku prenosa impulse od mišića do mozga i obratno. Još jedan oblik magnezijuma se preporučuje za primenu kod bola i grčeva u mišićima i to Zglobex sprej sa magnezijumom. Evo šta se to tačno događa kada primenite ovaj sprej direktno na mesto gde imate bol i grčeve: Zglobex sprej sa magnezijumom je idealan za oslobađanje od bola, kombinacija toplote i magnezijum hlorida poboljšava cirkulaciju. Kada se sprej nanese direktno na kožu, apsorbuje se i skoro odmah deluje na bol, poboljšava oporavak od atletske aktivnosti ili povreda. Lokalna primena zglobex spreja sa magnezijumom povećava i fleksibilnost, što pomaže u izbegavanju povreda. Pored toga, povećava snagu i izdržljivost.

Foto: Pixabay.com

3. Toplota Zagrevanje bolnog mesta može vam pomoći da opustite napeti mišić i ublažite bol. Probajte sa starom metodom: na bolnu tačku prislonite parče vlažne krpe i pritisnite napeto mesto. Tuširanje toplom vodom takođe može da vam pomogne da se opustite.

4. Hidratacija Još jedan od vidova prevencije od grčeva u mišićima jeste hidratacija organizma. Dovoljno vode u telu omogućiće ujednačen prenos elektrolita. Optimalan unos tečnosti u vidu vode i biljnih nezaslađenih čajeva na dnevnom nivou je 1.5-2 litra.

5. Kretanje Redovna fizička aktivnost će pomoći vašim nogama. Važno je da uskladite rekreaciju sa svojim afinititetima i fizičkom kondicijom. Pronađite ono što vam najviše prija, bilo da je u pitanju duga šetnja, vožnja bicikla ili neke vežbe umerene težine kod kuće. Redovna fizička aktivnost navikava mozak da pošalje signal mišiću da se opusti nakon kontrakcije.

Kako da prevaziđete grčeve u mišićima i zaštitite vaše zglobove i mišiće, pročitajte više OVDE.

Autor: Pink.rs

#Zdravlje

'