AKTUELNO

Široka primena i upotreba!

Jedan od poznatijih narodnih lekova protiv kašlja, koji se koristi od davnina jeste čaj od belog sleza. Ova biljka ima nekoliko naziva a jedna od su dobri, pitomi i veliki slez. Najčešće se koristi za lečenje disajnih organa. U medicini se upotrebljava kao sredstvo koje se odlično pokazalo u oblaganju sluzokože. Pored ovih blagodeti, leči kožu, smiruje otoke i crvenila. Njegova upotreba je neograničena i ulazi u sastav mnogih lekova ali i raznih krema i kozmetičkih proizvoda.

Beli slez (Althaea officinalis ) je višegodišnja zeljasta biljka koja poseduje ogromna lekovita svojstva. Najčešće raste na vlažnim mestima pa se tako može naći pored potoka, reka, vlažnim livadama i na obodima plavljenih šuma. Može da naraste i do dva metra u visinu. Po čitavoj biljci raspoređene su guste sive dlačice. Beli slez cveta od juna – avgusta meseca, bledoljubičastim cvetićima koji se nalaze u pazuhu listova.

Od ove lekovite biljke najviše se koristi koren i to jednogodišnji jer sadrži najviše sluzi. Čaj od belog sleza za kašalj se pravi od korena biljke.

Vadi se u oktobru mesecu, obradjuje se, suši a zatim se secka. Prilikom sušenja ne smeju se koristiti visoke temperature jer se može narušiti kvaliitet biljke. Koren belog sleza sadrži 35 % sluzi, 35 % skroba, 10 % saharoze, 10% pektina i drugih materija. Ukus mu je slatkast a struktura sunđerasta.

Osim korena lekoviti delovi belog sleza su i list i cvet.

Lekovita svojstva i benefiti

Koren belog sleza je veoma delotvoran i pomaže kod problema sa respiratornim i digestivnim traktom. Smanjuje iritaciju i, ukoliko su prisutni čirevi smiruje ih. Pomaže kod bolova u grlu i tradicionalno se koristi kod lečenja bronhitisa.

U narodnoj medicini slez se koristi kao laksativ. Za tu potrebu priprema se malo jači čaj koji popijete odjednom. Nakon njega potrebno je popiti 2 – 3 čaše čiste vode kako bi brže prošao kroz digestivni trakt. Beli slez je biljka iz prirode i možete je koristiti koliko god dugo da je potrebno.

Poseduje neverovatna inflamatorna svojstva i služi za spoljašnju i za unutrašnju upotrebu. Pomaže kod upala u gastrointestinalnom traktu, leči razne upale usta kao i gastritis i kolitis. Takodje, ublažava, smiruje i leči čireve, razne vrste opekotina i varikozne vene.

Preporučuje se za redovnu upotrebu osobama koje su sklone alergijama i onima koji imaju osetljivu kožu. Oslobadja svraba, otoka, crvenila i gušenja. Iz tog razloga se često koristi u kozmetici posebno u kremama posle sunčanja.

Beli slez poseduje i diuretička svojstva. Njegov cilj je da smanji zadržavanje vode u organizmu što se najčešće dešava u periodima PMS-a. Redovnim unosom čaja smanjićete osećaj nadutosti.

#Kašalj

#Zdravlje

'