Info
ZABAVA

lifestyle

PREHLAĐENI STE? Onda ovih šest namirnica NIKAKO ne konzumirajte!


Postoje određene namirnice koji nisu saveznici u borbi protiv prehlade već mogu dodatno pojačati simptome.


1. Kupovni voćni sokovi

Isceđeni voćni sokovi prepuni su vitamina i minerala koji su bolesnom telu preko potrebni, ali to ne važi i za kupovne sokove. Naime takvi napici u sebi sadrže velike količine šećera koji se veže za krvne ćelije i 'krade' vitamine iz tela te samim tim slabi imunitet.

Autor: Pixabay.com

2. Pržena hrana

Pržena hrana nije zdrava ni kada smo zdravi, a zamislite samo koliko je onda štetna za telo koje je oslabljeno. Ona je prepuna zasićenih masnoća koje su teške za varenje te mogu značajno poremetiti probavni sistem organizma koji tokom bolesti ionako ne radi punom snagom.

3. Kafa

Kada smo bolesni trebalo bi da pojačamo unos tečnosti. Kafa, odnosno kofein kao glavni sastojak crnog napitka deluje kao vrlo snažan diuretik što može izazvati dehidraciju.

Autor: Pixabay.com

4. Kisele namirnice

Kisele namirnice mogu iritirati već oštećenu sluznicu što može dodatno pojačati simptome bolesti. U to spadaju ukiseljeno povrće, citrusi, posebno narandža, kao i paradajz u svim oblicima. Citruse bolje iscedite i pomešajte s toplim napitkom i medom.

5. Alkohol

Baš poput kafe, alkohol 'tera' tečnosti iz tela te samim tim može uzrokovati dehidraciju, a mešanje alkohola i nekih lekova može smanjiti njihovo delovanje. Iako istraživanja potvrđuju da čaša vina uz obrok jača imunitet, kada ste bolesni takvu naviku izbacite i zamenite je čašom prirodnog soka ili čaja.

6. Mlečni proizvodi

Iako mlečni proizvodi sadrže proteine i vitamin D koji pomaže u jačanju organizma, isto tako pojačavaju izlučivanje prirodne sluzi u organizmu što može dodatno pojačati kašalj.

I. P.

Komentari • 0


povezane vesti