AKTUELNO

Efekte treniranja ne postižete samo tokom same rekreacije, već i nakon toga.

Veoma je važno da se svom telu posvetite i nakon treniga. Kao što je važno da trenirate u odgovarajućoj sportskoj opremi, tako je važno i da čitav proces završite u potpunosti.

1. Istezanje
Istezanje je važno i pre samog treninga, kako biste zagrejali mišiće i pripremili ih za naprezanje. Nakon treninga potrebno je da mišiće opustite uz pravilno disanje. Pustite neku relaksirajuću muziku koja vas opušta. Dišite duboko i usporeno. Razbistrite um i istegnite svoje telo polako i pažljivo. Usresredite svoje misli isključivo na istezanje. Neka tih desetak minuta bude rezervisano samo za vas, neka to bude meditacija i za um i za telo. Osećaćete se preporođeno!

Foto: Unsplash

2. Važna je hidratacija!
Tokom treninga znojenjem gubimo izvesnu količinu tečnosti, koju bi trebalo nadoknaditi nakon toga. Trebalo bi tokom dana piti oko dve litre vode dnevno. Kada imate neku težu fizičku aktivnost, poput trčanja ili kardio treninga, trebalo bi unositi i više tečnosti u vidu vode, nezaslađenih čajeva.

Foto: Pixabay.com

3. Magnezijum
Unos magnezijuma je veoma važan nakon treninga. On sprečava skupljanje mlečne kiseline u mišićima. Hrana na našem podneblju inače ne obiluje količinom magnezijuma koja je dovoljna za dnevne potrebe koje organizmu trebaju. Zato lekari preporučuju Magnezijum Marine Mineral koji u sebi sadrži i vitamin B6. Magnezijum doprinosi smanjenju umora usled fizičkog napora, pomaže kod ubrzavanja metabolizma. Ono što je veoma važno jeste da magnezijum pomaže u sintezi proteina i normalnoj funkciji mišićnog sistema. Posebno je važno da ovaj mineralni preparat uzimate nakon treninga, kako biste povratili snagu i kako biste omogućili proteinima da se ugrade u mišiće.

4. Konzumirajte proteine
Nakon treninga vaš organizam i dalje radi. Za najbolje rezultate nutricionisti preporučuju povećan unos proteina kako bi efekat bio potpun. Najbolje bi bilo da to budu namirnice poput jogurta, jaja ili badema.

Foto: Pixabay.com

5. Opustite svoje telo tuširanjem
Izršite blagi ili grublji piling kože (u zavisnosti od toga šta preferirate). Na taj način odstranićete mrtve ćelije kože i znoj. Opustite se tokom tuširanja i uživajte u osećaju svežine. Bićete nakon treninga i tuširanja spremni za sve izazove i osećaćete se preporođeno!

Autor: Pink.rs

#Teretana

#Trening

'