AKTUELNO

Pratite ovih šest koraka za prevenciju i izbegnite ozbiljnije probleme sa prostatom.

Iako je male veličine, prostata može izazvati velike probleme. Ova žlezda, koja je otprilike veličine oraha, je suštinski deo urinarnog i reproduktivnog sistema čoveka. Nije neuobičajeno da muškarci pate od problema vezanih za prostatu, posebno kada stare. U stvari, starosna dob je jedan od najvećih faktora rizika za neka oboljenja, uključujući i proširenu prostatu, kao i rak prostate.

Postoje relativno jednostavni koraci koje možete preduzeti kako bi vaša prostata ostala zdrava, i tako smanjite rizik od stvaranja ozbiljnih problema:

1. Počnite da vežbate Dnevna rutina od najmanje 30 minuta fizičke aktivnosti može pomoći u smanjenju rizika od oboljenja prostate za 10 do 30 procenata. Aktivnost može pomoći u stabilizaciji nivoa hormona, koji kada su povišeni mogu vremenom dovesti i do raka prostate.Vežbanje takođe pomaže da održite zdravu težinu, što je važno, jer postoji dokazana veza između gojaznosti i bolesti prostate.

Foto: Pixabay.com

2. Obezbedite dovoljan unos cinka Cink čuva prostatu, i ne samo da sprečava proširenje prostate već može pomoći da se smanji prostata, koja je već otečena. Uverite se da dobijate preporučeni dnevnu dozu cinka 15 miligrama dnevno, kroz hranu kao što su seme bundeve, morski plodovi, orasi i pasulj ili uzimanjem suplemenata cinka.

3. Jedite više paradajz sosa Istraživanje je pokazalo da je konzumiranje velikih količina kuvanih ili prerađenih proizvoda paradajza - uključujući bilo paradajz u prirodnom obliku, sos za špagete ili kečap, povezano sa smanjenim rizikom od raka prostate. Likopen je snažan antioksidant koji daje paradajzu crvenu boju, a studije su pokazale je da je rizik od razvoja kancera prostate, naročito agresivnog karcinoma prostate, smanjen sa povećanjem nivoa likopena u krvi.

4. Nemojte uzimati suvišne količine selena ili vitamina E Istraživanje takođe sugeriše da pojačano uzimanje selena ili vitamina E može značajno povećati rizik od raka prostate, prema skorašnjim studijama. Uzimanje suplemenata selena može skoro udvostručiti rizik od agresivnog raka prostate ako već imate visoku koncentraciju selena u vašem telu. Uzimanje suplemenata vitamina E može više nego udvostručiti rizik od raka prostate ako imate nisku koncentraciju selena u vašem telu. Stoga, vodite računa o količinama kada se radi o ovim vitaminima i mineralima.

5. Smanjite masti u ishrani Ishrana sa visokim sadržajem masti može dovesti do toga da telo proizvodi manje antioksidanata, što je od suštinskog značaja za održavanje zdrave prostate. Odlučite se uglavnom za proteine kao što su piletina i riba, umesto konzumiranja velikih količina crvenog mesa. Ali, pazite: prženje na ulju ili pečenje na žaru mogu ugroziti stanje prostate, probajte više sa dinstanim ili kuvanim varijantama mesa.

Foto: Pixabay.com

6. Imajte redovne preventivne preglede Većina simptoma karcinoma prostate je tiha, što znači da nemaju jasne simptome dok ne se ne pređe u naprednu fazu. Dakle, čak i ako nemate simptome problema sa prostatom, važno je da imate redovne fizičke preglede i preglede kako biste proverili stanje prostate.Naročito muškarci sa porodičnom istorijom karcinoma prostate trebalo bi da počnu sa pregledom već od 40. godine. Tamniji muškarci takođe imaju veći rizik i trebaju početi sa pregledima oko 40.godine, dok sveliji muškarci bez porodične istorije raka prostate trebaju početi s pregledima u 50. godini života.

Zaštiti vaše prostate pored prevencije, značajno pomaže i prirodni preparat Afričke šljive. Afrička šljiva pomaže da se smanji upala u tkivu prostate, otklone smetnje pri mokrenju, poveća elastičnost mokraćne bešike i smanje tegobe i neprijatnosti zbog nepotpunog pražnjenja, spreči pojava infekcija urogenitalnih organa i pojača potencija. Mislite o zdravlju vaše prostate na vreme!

Autor: Pink.rs

#Meso

#Zdravlje

#prostata

'