AKTUELNO

Oba običaja imaju istu suštinu, ali se ipak razlikuju.

Običaj darivanja novorođenčadi provlači se kroz srpsku tradiciju pod nazivom "babine", a prate ga pokloni namenjeni detetu starom 40 dana. Najbliža rodbina, prijatelji i poznanici s nestrpljenjem čekaju da vide prinovu, pa se uglavnom simbolično daju stvari ili "amaneti" koje će bebi ostati zauvek. Međutim, u našoj praksi počeo je da se pojavljuje popularni "baby shower", koji ima istu suštinu kao "babine", ali postoje finese koje se razlikuju.

Najvažnija je ta da babine slave bebu nakon rođenja, a baby shower pre dolaska na ovaj svet.

BABINE

Srpski običaj "babina" odnosi se na porodilju, koju 40 dana nakon porođaja, koliko traje ovaj običaj, valja čuvati od "baba"- po staroslovenskoj mitologiji zlih duhova koji obitavaju oko kuće. Medicina kaže da je to vreme potrebno da se posle porođaja materica vrati u prvobitni položaj.

Tokom malih babina niko ne bi trebalo da dolazi u posetu porodilji, osim najbližih. Nakon tog perioda, može se otići ujutru ili tokom dana, samo nikako uveče, da se zli duhovi koji kruže noću ne uvuku u kuću.

Foto: Pixabay.com

Da bi se porodilja i novorođenče zaštitili od zlih sila poklanjaju su se razne zaštitne amajlije koje nose magiju, a najbolja zaštino sredstvo je beli luk i crven konac. I danas sigurno nekoga vidite da je bebi vezao crven konac ili stavio malu crvenu brojanicu na ručicu, protiv uroka.

Kako govore stari, u dom koji je nedavno obradovan prinovom ženskog pola treba uneti i pile s glavom kako ne bi čitavog života jurila "kao bez glave". Ako su babine u vreme posta, kao zamena se navodi posna punjena paprika.

Zlatan dukat u kolevci ostao je običaj i do današnjeg dana. Darivale su ga babe i dede unučićima. Ostala rodbina danas uglavnom ostavlja papirne novčanice u kolevku kraj deteta, što i nije baš sjajna opcija iz higijenskih razloga, premda dete još uvek nije steklo svoj imunitet. Kao popularni pokloni izdvajaju se još i odelca, igračke, bombonjera za majku i piće za oca.

BABY SHOWER

Za razliku od tradicionalnih babina gde se pokloni daruju nakon rođenja deteta, "baby shower" slavi trudnicu i dolazak budućeg potomka, pre nego što se on/ona rodi. Ideja slavlja jeste da se uz hranu, piće, dekoraciju i poklone okupe dragi ljudi i prirede žurku u čast buduće mame. Masovno su počele i devojke i žene kod nas da prave proslave ovog tipa i time prate jedan u moru svestskih trendova.

Baby shower najčešće organizuje ženska ekipa, euforičnog raspoloženja, koja tematski pravi žurku za buduću mamu. Nije retkost da se buduća baka opredeli za zanimljivu trpezu, koju drugarice, koleginice i kuma ukrase. Soba se napuni balonima i okupljeno društvo neretko oblači istu garderobu. Eventualno, ako to nije izvodljivo, odabira jedinstveni aksesoar (kapa, ogrtač, maska) koji će svako staviti na sebe.

Lokacija nije toliko važna, ali ona se orjetniše prema mogućnostima stanja trudnice, kako bi sve bilo udobno. Kada se komforu doda dobra atmosfera, odlična klopa i koktelčići, koji nikako nisu alkoholni (solidarišite se sa budućom mamom), sledi možda i najvažniji deo svakog događaja današnjice. Fotkanjeeee za Instagram!

Telefoni se podižu i kreće "selfiranje", a potom kreće Instagram ludnica. Naravno, u jednom trenutku dolazi red na trudnicu - ona treba da saopšti pol deteta.

Sada postoje prodavnice koje se bave pravljenjem kutija iz kojih će u jednom trenutku izleteti balon ili natpis dečak/devojčica.

Ukoliko ovo nije prvi baby shower, i sprema se za mamu koja već ima jedno, dvoje ili više dece, treba se potruditi da zabava izgleda drugačije od prethodnih prilika.

#Bebe

#Poklon

#Porođaj

'