AKTUELNO

Vrhovni sud Velike Britanije danas je presudio da pekara iz Severne Irske nije vršila diskriminaciju nad mušterijom, pripadnikom LGBT populacije, kada je odbila da napravi kolač čijim izgledom se podržžava istopolni brak.

Pekara u vlasništvu hrišćanske porodice Ašers bejking co.(Ashers Baking Co.) u Severnoj Irskoj odbila je 2014. godine da napravi ledeni kolač sa likovima iz serije "Ulica Sezam" Bert i Ernijem i sloganom "Podržite gej brakove".

Vlasnici pekare tvrdili su tada da nisu mogli to da učine zato što je takva poruka u sukobu sa njihovim hrišćanskim uverenjima.

Nakon što je kupac podneo tužbu, koju je podržala irska komisija za ravnopravnost, niži sudovi su presudili da je odbijanje pekare diskriminatorski čin.

Sudije Vrhovnog suda sa sedištem u Londonu saslušale su tada žalbu pekara na posebnom slušanju u Belfastu, a advokat pekara, izjavio je da porodica ne bi trebalo da bude primorana da pravi proizvod "na koji imaju pravi prigovor u savesti".

- Primedba da hrišćani mogu da praktikuju svoju veru nedeljom, ali da zaborave na to kada počinju radnu nedelju u ponedeljak, nije stvarna sloboda veroispovesti i nije sloboda savesti - rekao je tada advokat.

Sudija Brenda Hejl danas je kazala da se njihovo odbijanje odnosilo na poruku koju bi kolač nosio, a ne lično na karakteristike kupca, prenosi AP.

Prema njenim rečima, iako je "duboko ponižavajuće i uvredljivo za ljudsko dostojanstvo" odbiti uslugu zbog seksualne orijentacije, "to nije ono što se dogodilo u ovom slučaju".

#Homoseksualci

#Odluka

#Sud

'