AKTUELNO

Postoji veliki broj običaja koji se vezuju za obeležavanje ovog dana.

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik posvećen Svetom Jovanu Bogoslovu, jednom od dvanaest velikih apostola i jednom od prvih učenika Isusa Hrista. Postoji veliki broj običaja koji se vezuju za obeležavanje ovog dana.

Apostol i jevanđelista Jovan bio je jedan od prvih hrišćana koji je, zajedno sa bratom Jakovom, od početka bio verni pratilac Isusa Hrista. Jovan i Jakov nazvani su “sinovima groma”, prema nadimku koji im je dao Isus kada ih je pozvao za svoje učenike – apostole.

Prema predanju, Jovan je bio brz, vredan i izuzetno pametan čovek koji je bio veoma blizak sa Isusom koji je njega, Jakova i Petra posebno izdvojio među svojim učenicima. Oni su bili sa njim kad je vaskrsao Jairovu kćerku. Na gori Tavor, samo su oni videli njegovo Preobraženje, i samo njih je poveo sa sobom u Getsimanski vrt, noć uoči stradanja.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Koliko je Isus Hristos voleo Jovana govori i to da je na Tajnoj večeri Jovan sedeo pored njega i da je, prema legendi, jedino njemu otkrio da će ga Juda izdati. Sveti Jovan je, sa druge strane, bio jedini koji je sa Isusom ostao tokom celog suđenja i golgote. Upravo njemu je Isus poverio staranje o njegovoj majci, Presvetoj Bogorodici.

Nakon Hriste smrti, Jovan je nastavio da propoveda hrišćanske vrednosti, pa ga je rimski car Domicijan hapsio i mučio, ali je svetitelj uprkos svemu ostajao nekim čudom živ čak i kada je popio najjači otrov. Ovo je uplašilo cara, pa je Sveti Jovan samo prognan.

Upravo na ostrvu Patmos gde je Jovan bio u izgnanstvu, prema legendi, ovom svecu se javio Isus i prorekao mu što će se zbivati sa hrišćanskom crkvom sve do njegovog drugog dolaska. Jovan je to zapisao i tako je nastala knjiga Apokalipse ili Otkrovenja koja je ušla u sastav Novog zaveta.

Foto: Printscreen

Sveti Jovan Bogoslov je, prema predanju, umro kada mu je bilo više od 100 godina. Do tada je mnoge preobratio u hrišćanstvo, a njegova glavna parola: “Volite jedan drugog” postala je jedno od glavnih načela hrišćanstva koje se sačuvalo do današnjih dana.

Na današnji dan u Srbiji počinju miholjski praznici. Veruje se da na ovaj praznik žene ne bi trebalo da diraju pletivo, makaze ni igle kako miševi ne bi grizli veš. Takođe, u nekim krajevima Srbije seljaci na ovaj dan odmaraju stoku i koriste je samo ako ih velika potreba natera.

Ovaj dan je dobar za kretanje na put, pa vam predlažemo da, ako ste planirali, na ovaj dan i krenete. Sveti Jovan Bogoslov će vam biti zaštitnik!

#Praznik

#Svetac

'