separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

zanimljivosti

Flaša viskija prodata za rekordnih 1,1 milion dolara


Retka flaša škotskog viskija prodata je za više od 1,1 milion dolara u Edinburgu, u Škotskoj, što je čini najskupljom bocom viskija na svetu koja prodata na nekoj aukciji.


Flašu viskija "Makalan Valerio Adami" iz 1926. godine kupio je privatni kolekcionar iz Azije koju je telefonski dao ponudu, rečeno je za Si-En-En (CNN) iz aukcijske kuće "Bonams". 

Ovim je oboren prethodni rekord te kuće iz maja kada su prodali još jednu bocu istog alkoholnog pića za nešto malo više od milion dolara u Hongkongu. 

Viski je bio u bačvi šest decenija pre flaširanja 1986. godine. Eksperti ga nazvali "Svetim gralom" svih viskija zbog njegovog kvaliteta, vrednosti i berbe. 

- Najozbiljniji svetski kolekcionari viskija strpljivo će čekati mnogo godina da se na tržištu pojavi takva boca - naveo je u saopštenju somelijer za viski u Edinburgu Martin Grin. 

Prethodni vlasnik je tu flašu kupio od destilerije "Makalan" za nepoznatu sumu 1994. godine.

 Ova boca je deo limitiranog izdanja od 24 faše čije su etikete delo dvojice pop-artista, Valerija Adamija i Pitera Blejka. "Bonams" je objavio da ne znaju koliko još od 12 flaša ovog viskija postoji. Za jednu se veruje da je "nastradala" u zemljotresu u Japanu 2011. godine, a najmanje jedna je "otvorena i popijena".

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti