separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

zanimljivosti

VIŠNJA PROCVETALA KOD NIŠA - Da li je pred nama OŠTRA ZIMA?


Meštani ne pamte da se ovako nešto dogodilo.


U selu Mramor nadomak Niša, početkom septembra ponovo su procvetale višnje. Meštani kažu da ne pamte da se ovako nešto dogodilo u skorije vreme i ovu pojavu tumače kao predznak jake zime.

Stručnjaci, pak, kažu da je sve očekivano, jer zasadi, posle berbe, nisu hemijski zaštićeni. Toplo i kišno leto izuzetno povoljno je uticalo na razvoj bolesti i štetočina na zasadima voća, pišu Niške vesti.

Letnja rezidba voćaka, međuredna obrada, suzbijanje korova, samo su neke od agrotehničkih mera koje je trebalo primeniti nakon berbe, kako bi zasadi bili obezbeđeni za predstojeći zimski period. Uprotivnom, stabla nespremna dočekuju zimu i podložnija su izmrzavanju, kažu agronomi.

Savet voćarima je da u jesen, nakon opadanja lišća, više nađubre zasade višanja i tretiraju ih bakarnim preparatima, a moguće je i izvršiti korektivnu rezidbu ukoliko je ostalo plodova na stablu. Takođe, potrebno je i u proleće izvršiti jaču rezidbu u zasadu, da bi se uspostavila ravnoteža između rodnosti i vegetativnog potencijala, ističu agronomi.

Pojava cvetanja višanja u ovom periodu se, inače, naziva retrovegetacija, a do nje dolazi kada zaraženi listovi nakon berbe opadnu.

Voćari i stariji stanovnici Mramora, kažu da se i ranije, mada retko, dešavalo da pokoja voćka procveta na jesen, i to tumače kao predznak duge i oštre zime. Agronomi, međutim, smatraju da će se dogoditi suprotno - da je pred nama blaga zima.

Bilo kako bilo, cvetanje višnje u septembru možda nije korisno, ali je bar lepo za oko.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti