AKTUELNO

Ovo je rođendan Presvete Bogorodice, Blagodetne Marije, blažene među ženama.

Njeni roditelji dočekaše starost bez dece, te zato behu postiđeni pred ljudima i skrušeni pred Bogom. Moljaše Gospoda da obraduje njihovu starost i podari im porod. Bog svemogući i svevideći obradova ih beskrajnom radošću, koja prevaziđe daleko sva njihova očekivanja i sve najlepše snove.

Mala Gospojina se u Srbiji smatra velikim narodnim praznikom. Na ovaj dan se održavaju mnogobrojni vašari, od kojih su najpoznatiji negotinski, vašar u Topoli i čuveni vašar u Šapcu.

Negotinski vašar ima vrlo dugu tradiciju, traje neprekidno više od 150 godina. Jedinstven je po mnogo čemu, a najpoznatiji je po zauzimanju mesta. Odmah po Velikoj Gospojini, seljaci iz Negotinske krajine doteraju kola i parkiraju ih na vašarištu. Nekad su to bila kola s arnjevima, a danas kamp prikolice. U njima obično ostave nekog dedu ili baku da ih čuva, a porodice dolaze nekoliko dana uoči Male Gospojine.Tu spavaju, hrane se, primaju goste i oblače se za izlazak na vašar.

Mnogi brakovi ugovoreni su u ovoj najvećoj privremenoj i pokretnoj varoši u Srbiji. Ljudi iz ovog kraja, ma gde radili u inostranstvu, smatraju za obavezu da dođu i pokažu se na vašaru.

Ovaj praznik je dan kada se održavaju veridbe i svadbe.

#Bogorodica

#Praznik

'