AKTUELNO

Roboti će najkasnije do 2025. obavljati 52 odsto postojećih poslova, gotovo dvostruko više nego danas, pokazalo je istraživanje Svetskog ekonomskog foruma (WEF).

Hina je objavila da se istraživanje zasniva na anketi u kojoj su učestvovali direktori kadrovskih službi i ostali visoko rangirani čelnici niza kompanija iz celog sveta s učešćem u globalnom BDP-u od 70 odsto.

Prema njihovoj proceni, "mašine će do 2025. godine obavljati više od polovine postojećih zadataka na radnom mestu dok ih danas obavljaju 29 odsto".

U danas objavljenom istražživanju WEF pod nazivom "Budućnost radnih mesta 2018", procenjuje se da bi istovremeno ljudi mogli da dobiju "nove uloge", što će od njih zahtevati prekvalifikaciju kako bi držali korak sa "seizmičkim promenama" u radu s mašinama i kompjuterskim programima.

Brze promene mašina i algoritama, računarskih procesa usmerenih na rešavanje problema, "mogle bi da kreiraju 133 miliona novih uloga koje će zameniti 75 miliona izgledno ugašenih u razdoblju od danas do 2022. godine".

Navodi se da autori izveštaja predviđaju da će roboti brzo zameniti ljude u računovodstvu, upravljanju klijentima, te u industrijskom, poštanskom i sekretarskom sektoru.

Paralelno bi trebala da poraste potražnja za poslovima koji zahtevaju "ljudske veštine", poput prodaje, marketinga i odnosa s klijentima, kao i elektronske trgovine i društvenih medija.

U izveštaju se navodi da će veliki izazov biti prekvalifikacija radnika, koji će biti pod pritiskom da usvoje nove veštine, posebno na području "kreativnosti, kritičnog mišljenja i uveravanja".

Autori naglašavaju da će do 2022. godine posebno snažna biti potreba za prekvalifikacijom radnika u aviosaobraćaju, sektoru putovanja i turizma i ističu opšti trend kontinuiranog učenja i prilagođavanja.

U izveštaju WEF-a vladama se, pak, savetuje da pripreme programe podrške za radnike i zajednice, ugrožene "značajnim promenama" u kvalitetu i trajnosti novih poslova.

#Robot

'