AKTUELNO

Stanovnici pojedinih gradova u Rusiji sada mogu i benzin da kupuju onlajn, pošto dva startupa nude isporuku goriva direktno do mesta na kojem je parkiran automobil.

Ta vrsta usluge je već dostupna u Severnoj Americi i Evropi, ali može biti posebno primamljiva u Rusiji imajući u vidu oštre zime u toj zemlji, prenosi agencija Rojters.

Startap "Toplivo v Bak", što u prevodu znači "Gorivo u rezervoar", i druga kompanija pod nazivom "Pumpa", po prijemu narudžbine putem jedne aplikacije za smartfone toče gorivo na licu mesta gde god je vozilo parkirano - čak i ako vlasnik nije tamo.

Ova vrsta usluge dostupna je u četiri grada - Moskvi, Sankt Peterburgu, Sočiju i Krasnodaru. Registrovani korisnik usluga nekog od navedena dva startapa koji ostane bez goriva treba samo da otkuca narudžbinu na svom pametnom telefonu, a aplikacija prenosi tačnu lokaciju njegovog vozila.

Narudžbinu elektronski prima kurir koji vozi mali kombi sa prikačenim rezervoarom sa gorivom, koji sadrži dva odvojena spremnika - za benzin i dizel, i crevo za točenje. Ako klijent ostavi otvoren poklopac za benzin, vozilo se može dopuniti gorivom bez potrebe da oni budu prisutni, ali se svi kupci ne odlučuju za takvu opciju.

- Ljudi se plaše da će, ako ostave otvoren poklopac, neko sipati šećer u rezervoar ili im ispumpati benzin ili uraditi nešto drugo - kaže Boris Židovlenkov, izvršni direktor firme "Toplivo v bak", koja je počela da nudi ovu uslugu 2017. Najviše narudžbina pomenuta dva ruska startapa dobijaju od kompanija koje se bave deljenjem vožnje, dok su ostali kupci privatni vlasnici automobila.

"Toplivo v bak" i "Pumpa" za sada nisu veliki igrači na ruskom tržištu goriva, a dnevno isporuče na poziv između 16.000 i 18.000 litara goriva, što je približno ista količina koju bi jedna benzinska stanica prodala za jedan dan.

Međutim, oba startapa planiraju rast uz pomoć novih tehnologija, navodi britanska agencija.

#Benzin

#Rusija

#kupovina

'