AKTUELNO

1962 - Američka filmska glumica Merilin Monro jedna od najvećih holivudskih zvezda i seks-simbol polovine prošlog veka, izvršila je samoubistvo u 36. godini ("Džungla na asfaltu", "Autobuska stanica", "Neki to vole vruće").

1583 - Hemfri Gilbert (Humphrey Gilbert) osnovao je prvu englesku koloniju u Severnoj Americi, u Sent Džonu, na Njufaundlendu.

1716 - Austrijski princ Eugen Savojski (Eugene de Savoie) naneo je, sa armijom od 40.000 vojnika, u bici kod Petrovaradina, težak poraz otomanskoj vojsci od 150.000 ljudi pod komandom Darnada Ali Paše. U bici je poginulo oko 30.000 otomanskih vojnika. Godinu dana kasnije Eugen Savojski osvojio je Beograd, koji je ostao pod austrijskom vlašću do 1739.

1850 - Rodjen je francuski pisac Gi de Mopasan (Guy, Maupassant), jedan od najznačajnijih autora kratke forme. Objavio je oko 300 pripovedaka od kojih se veliki broj smatra remek-delima svetske književnosti ("Dunda", "Toan", "Na vodi", "Djerdan").

1895 - U Londonu je umro nemački filozof Fridrih Engels (Friedrich), jedan od osnivača naučnog socijalizma i najbliži saradnik Karla Marksa (Carl Marx), s kojim je 1864. organizovao Prvu internacionalu medjunarodno udruženje radnika ("Anti-Diring", "Poreklo porodice, privatne svojine i države", "Ludvig Fojerbah i kraj nemačke klasične filozofije").

1914 - Crna Gora je objavila rat Austro-Ugarskoj. Kuba, Meksiko, Urugvaj i Argentina proglasile su neutralnost u Prvom svetskom ratu.

1914 - Prvi električni saobraćajni signali za regulisanje različitih saobraćajnih pravaca semafori, postavljeni su u Aveniji Euklid i Istočnoj 105. ulici u Klivlendu, američkoj državi Ohaju.

1915 - Nemci su u Prvom svetskom ratu okupirali poljsku prestonicu Varšavu.

1940 - Letonija je ušla u sastav SSSR-a pod nazivom Letonska Sovjetska Socijalistička Republika.

1963 - SSSR, SAD i Velika Britanija potpisali su u Moskvi sporazum o zabrani nuklearnih proba.

1974 - Predsednik SAD Ričard Nikson (Richard Nixon) priznao je da je učestvovao u prikrivanju afere Votergejt i blokiranju istrage o upadu u sedište Demokratske stranke u poslovnom centru "Votergejt". Podneo je ostavku 9. avgusta.

1984 - Umro je britanski pozorišni i filmski glumac Ričard Barton (Richard Burton) koji se proslavio u pozorištu u kreacijama Šekspirovih likova, a potom i na filmu ("Kleopatra", "Ko se boji Virdjinije Vulf?", "Beket", "Noć iguane"). U jugoslovenskom filmu "Sutjeska" igrao je lik Josipa Broza Tita.

1994 - Avioni NATO-a bombardovali su položaje bosanskih Srba oko Sarajeva, pošto su pripadnici Vojske Republike Srpske uzeli deo naoružanja iz skladišta mirovnih snaga UN (Unprofor) na planini Igman.

1995 - SAD i Vijetnam uspostavili su diplomatske odnose posle nekoliko decenija neprijateljstva i založili se za unapredjenje medjusobne saradnje.

2009 - Umro je američki scenarista i holivudski filmski producent Bad Šulberg (Budd Schulberg). Dobitnik je Oskara za scenario filma "Na dokovima Njujorka" sa Marlon Brandom u glavnoj ulozi.

2010 – U urušenom oknu rudnika bakra San Hose u Čileu ostala su 33 rudara čije je spasavanje trajalo 69 dana, o čemu je snimljen i film.

2011. – Sonda američke agencije NASA Junona, na solarni pogon, poletela je na petogodišnje putovanje ka Jupiteru, najvećoj planeti Sunčevog sistema gde je stigla 4. jula 2016.

2013 – U Turskoj je grupa od 254 oficira, vojnika, advokata, novinara osudjena na doživotni zatvor ili 20 godišnju kaznu zbog pokušaja svrgavanja sa vlasti tadašnjeg premijera Redžepa Tajipa Erdogana 2003, ali je Apelacioni sud presudu poništio 21. aprila 2016.

#Istorija

#Vremeplov

'