AKTUELNO

Kad smo bili mali, bake su nas često upozoravale da ne gutamo koštice lubenice jer će nam zapušiti creva. Da li je to istina? I koliko koštica lubenice je opasno? Da li je zapravo - uopšte opasno?

Istina je da koštice lubenice kriju sve nutrijente potrebne za normalan rad ljudskog organizma, od proteina, zdravih masnoća, vitamina, do minerala. Umesto da ih bacate, iskoristite ih u jednostavnom receptu u kojem ćete ih pretvoriti u ukusne i zdrave grickalice koje su kao stvorene za leto i plažu.

Sve je jestivo!

Na lubenici je skoro sve jestivo - i beli rub uz koru i semenke, koje su prava riznica zdravlja ako se pripreme kako treba.

Beli deo možete da ogulite, narežete na kockice i ubacite u vok ili ih ukiselite poput krastavca za osvežavajuću grickalicu.

- Koštice su bogate vitaminom E, jednim od nutrijenata kojeg dosta ljudi ne unosi dovoljno, kao i vlaknima i antioksidansima. Odlične su za bubrege i prostatu, ubrzavaju rad creva, pa se preporučuju onima koji pate od opstipacije. Upravo iz tog razloga ne treba preterivati. Supena kašika na svaka dva dana je sasvim dovoljna količina - otkriva nutricionista Milka Raičević.

Prema njenim rečima, koštice možete prosušiti na suncu ili u rerni, pa ih oljuštiti i koristiti kod urinarnih infekcija i preventivno za prostatu, kao i za bolje varenje, a možete ih i samleti, dodati vodu i zalediti u kockicama koje ćete moći da dodate u čaj.

Koštice, takođe, izgledom mogu biti efektne u nekom jelu i dati mu hrskavost. Najlakše ćete ih pripremiti u dobro zagrejanom tiganju sa malo začina kroz 2-5 minuta i dodati ih salati ili ih staviti na tost.

Možete da ih pripremite i na način koji je opisan u receptu koji sledi.

Foto: Pixabay.com

Hrskave koštice iz rerne

Sastojci

koštice lubenice - maslinovo ulje ili neko drugo ulje - kašika maslaca, narezanog na komadiće ili listiće - začini prema želji: mleveni crni biber, kumin, kajenska paprika, crvena paprika, mešavina začina i sl.

Priprema: Koštice isperite i ostavite da se natapaju dva sata u slanoj vodi. Zatim ih osušite i tapkajte papirnatim ubrusom kako biste uklonili višak vode i eventualne ostatke lubenice po njima. Zagrejte rernu na 160 stepeni. Koštice postavite u veliku staklenu ili metalnu posudu za pečenje, polijte ih uljem i promešajte dobro da se svaka dobro obloži uljem. Začinite ih željenim začinima i naseckanim maslacem, ako ga koristite. Pecite ih 40 minuta na početnoj temperaturi od 160 stepeni, a nakon toga pojačajte temperaturu na 180°C i tako ih pecite oko 15 minuta dok ne postanu hrskave i tamnosmeđe. Kada su gotove, izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade na papirnatom ubrusu kako bi upio višak masnoće. Što se više budu hladile, to će biti hrskavije. Ostatke koštica čuvajte u zatvorenoj kutiji u frižideru.

#Baba

#lubenica

'