AKTUELNO

Gospođa Nikolić iz Beogradske ulice u Vladičinom Hanu, među cvećem na terasi svoje porodične kuće našla najotrovniju zmiju Evrope.

Gospođa Nikolić iz Beogradske ulice u Vladičinom Hanu, među cvećem na terasi svoje porodične kuće našla najotrovniju zmiju Evrope.

Gospođa Nikolić je u petak krenula da zaliva cveće na terasi na spratu svoje porodične kuće i zapanjila se kada je u poslednjoj saksiji otkrila zmiju. Odmah je alarmirala Udruženje za zaštitu gmizavaca i životne sredine „Poskok“ iz Vladičinog Hana. Predsednik udruženja Vladica Stanković je na licu mesta ustanovio da se radi o poskoku, dužine oko 60 centimetara. Iako se domaćinstvo Nikolića nalazi u sred naseljenog područja u Vladičinom Hanu, Stanković kaže da je sličan primerak otrovnice pronađen i pretprošle godine u ovom naselju.

Ni on niti članovi porodice nisu mogli sa sigurnošću da kažu otkud zmija otrovnica u gusto naseljenom gradskom području, na spratu porodične kuće. Slučaj je uznemirio i Nikoliće, ali i komšije, jer je u okolini mnogo kuća sa decom, a u blizini je i Osnovna škola „Branko Radičević“.

Poskok je naša najotrovnija zmija, prosečno je dug između 50 i 70 centimetara,a karakteriše ga tamno braon ili crna cik-cak pruga koja se proteže celom dužinom leđa. Ujed poskoka je često smrtonosan, a kod starijih osoba i dece, smrt je gotovo zagarantovana u slučaju nepravovremeno pružene pomoći.

#Zmija

#vladičin han

'