AKTUELNO

Ponekad morate da nadmudrite svoj mozak da biste počeli da skupljate dodatni novac.

Bez obzira da li ste "početnik" ili "pravi stručnjak" za uštedu novca, uvek postoje neki novi trikovi koje možete naučiti da počnete da štedite još više. Ponekad morate da nadmudrite svoj mozak da biste počeli da skupljate dodatni novac. A ponekad, samo treba da postaviti neka lična pravila.

10 psiholoških trikova koji će vam pomoći da uštedite novac

1. Poboljšajte svoju vezu sa novcem

Kada tražite dobre načine za uštedu novca, prvo biste trebali da procenite vaš odnos prema njemu. U svojoj knjizi "You Are a Badass at Making Money" autor Džen Sincero predlaže da pišete pismo novcu. Analizirajte da li su te reči pozitivne ili negativne, pa zatim prepišite negativne reči. Vaša veza sa novcem je baš kao i bilo koja druga veza, morate je negovati da bi rasla. Pišite onoliko pisama koliko je potrebno da vaša veza ojača.

2. Počnite sa malim

Ne možete postati stručnjak za uštedu novca preko noći, morate započeti sa malim iznosima. Pokušajte da instalirate neku aplikaciju za štednju (kao što je Kapital) da biste započeli svoj poduhvat. Zaokružuje svaku kupovinu na najbliži dinar i štedite dodatni novac. Takođe možete podesiti zabavna pravila štednje novca, kao što je "potrošiti manje", tako da kad god potrošite manje od na primer 25oo dinara nedeljno, ostatak nedeljnog budžeta ide na vašu štednju.

Foto: Pixabay.com

3. Prespavajte trošenje

Bez pravilnog spavanja, vaše sposobnosti donošenja odluka se smanjuju i pojavljuju se šanse za rizičnije finansijsko ponašanje. Kada razmišljate o velikoj kupovini, idite ranije na spavanje, naročito ako planirate da kupujete velike i vredne stvari. Kada spavate, vaš nesvesni deo uma obrađuje informacije od prethodnog dana i analizira ih dok sanjate. Kada se probudite, ako još razmišljate o trošenju novca, može se desiti da podsvesno ponovo razmislite o tome.

4. Pretvarajte se da imate manje

Ne znate šta imaš dok to ne nestane, zbog čega pretvaranje da imate manje može biti kreativan način da uštedite novac. Postavite automatsko prenošenje novca sa vašeg tekućeg računa na vaš štedni račun, tako će sve što vam ostane tokom jednog meseca odmah otići na štednju. Iskoristite sva raspoloživa sredstva za ualganje u dodatni penzioni fond. Pored toga, možete otvoriti i štedni račun u odvojenoj banci, tako da niste u iskušenju da prenosite novac na vaš tekući račun.

5. Postavite sisteme merenja

Ako razmatrate kreativne načine za uštedu novca, pokušajte da udružite svoju štednju sa ostalim životnim ciljevima kao što je poboljšanje zdravlja. Recimo, odlučite da želite da izgubite 15 kilograma ili želite da počnete da vežbate svaki dan, bar mesec dana. Onda se držite tih planova i kada jednom postignete cilj, častite se nečim lepim. U međuvremenu, započinite štednju novca dok ne dostignete taj cilj, deo ušteđenog novca (koji ste uštedeli za to vreme) potrošite na to čime ćete se častiti. Ovo je prilično velika motivacija.

Foto: Pixabay.com

6. Stranac test

Ako još uvek niste sigurni da li je vaša sledeća kupovina zaista vredna, probajte "stranc" test. Zamislite sliku stranca koji u jednoj ruci drži ono što nameravate da kupite (novi par cipela), a u drugoj ruci novac koji nameravate da potrošite. Ako izgleda kao da ste namamljeni na tu kupovinu i da vam je bespotrebna, onda verovatno treba da je preskočite i uštedete novac.

7. Odvrnite svoju takmičarsku slavinu

Pridružite se izazovu štednje koji će vas motivisati da štedite više novca. "Sprint" sa kratkim uštedama može biti sve što vam je potrebno za povećanje fonda za hitne slučajeve, a datum do kad nameravate da ga skupite vam može pomoći da uspešno stignete do svog cilja. Možete da probate i izazov štednje u trajanju od 52 nedelje. Svake nedelje u godini, uštedite po jedan evro. Što znači da ćete do kraja godine imati ušteđenih 52 evra. Iznos koji izdvajate za štednju je mali, ali na kraju dobijate sumu koja nije zanemarljiva.

8. Racionalizujte svoje kupovine

Vreme je novac, a novac je jednak vremenu. Umesto da razmišljate o kupovini kao o monetarnoj transakciji, posmatrajte ga kao potrošnju vašeg vremena. Recimo, ako želite da kupite nekoliko parfema u iznosu od 100 evra, to vas košta 20 evra po satu. Da li je pet sati vašeg vremena vredno tih parfema?

Foto: MUP Srbije

9. Vizuelizujte svoje ciljeve

Vizuelizovanje vaših ciljeva može zvučati kao "novo doba", ali postoje dokazi koji govore da to stvarno funkcioniše. Sportisti, na primer, koriste slike kako bi vizuelizovali savršeni skok ili trku, a vi možete koristiti vizuelizaciju da vas motivišete da uštedite novac. Prvo zamislite ono što želite da uštedite, a zatim zamislite kako efikasno štedite (kao što je odvajanje određene količine od svake plate). Kada vam te misli postanu navike, počećete efikasno da štedite.

10. Automatizujte svoje račune

Drugi efikasni načini za uštedu novca uključuju automatizaciju vaših računa i troškova tako što ćete zakazati periodična plaćanja. Zatim, prođite kroz prošlogodišnje izveštaje iz banke, dodajte ukupan iznos novca koji ste potrošili na naknade ili prekoračenje naknada i obavežite se da uštedite isti iznos na štednom računu ove godine. Razmislite o korišćenju aplikacija za automatizaciju računa, to vam omogućava da automatizujete plaćanje putem aplikacije, kao i da pažljivo pratite napredak vaše uštede pomoću podsetnika i izveštaja o potrošnji.

#Novac

#psihologija

'