separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

zanimljivosti

HRABRO! Fransuski plivač pošao sa obale Japana da PREPLIVA Tihi okean


Plivač na duge staze Ben Lekomt krenuo je danas sa istočne obale Japana u pokušaju da prepliva Tihi okean, a ako u tom poduhvatu uspe, postaće prva osoba kojoj je to pošlo za rukom.


Dvoje Lekomtove dece - Maks i Ana - preplivalo je zajedno sa njim prvih nekoliko stotina metara, a potom je 50-godišnji Francuz sam nastavio poduhvat preko najvećeg svetskog okeana, prenosi Rojters. 

Autor: Tanjug

Lekomt, koji je 1998. godine preplivao Atlantski okean, nada se da će svoju decu sledeći put videti u San Francisku, nakon pređenih 9.100 kilometara, za šta će mu biti potrebno više od šest meseci.

Francuski plivač je britanskoj agenciji prošle nedelje rekao da mu je plan da svakog dana pliva osam sati i potroši 8.000 kalorija. Više od 27 različitih naučnih organizacija - medicinskih i okeanografskih - imaće koristi od podataka koje tokom ekspedicije sakupi Lekomtov tim podrške. 

Veći deo istraživanja fokusiraće se na zagađenje Pacifika plastikom, a posebno na sve veći "plastični smog" koji sadrži milijarde delova mikroplastike. Lekomt, koji u poduhvat preplivavanja Tihog okeana kreće baš na Svetski dan zaštite prirodne sredine, rekao je da je zabrinut zbog efekta zagađenja morskih ekosistema plastikom.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti