AKTUELNO

Jedan bačen frižider ima jednako štetan uticaj na ozonski omotač kao izduvni gasovi jednog automobila za godinu dana, upozorili su Udruženje reciklera Srbije i kompanija "E-reciklaža" iz Niša.

Reciklažom frižidera dobija se plastika, gvoždje, obojeni metali - aluminijum i bakar, purpena (izolacioni materijal) i freon. U njemu može biti i stakla, gume, sijalica, kablova.

Gas freon koji stvara efekat staklene bašte je, kako ukazuju recikleri, veoma opasan po životnu sredinu jer trajno oštećuje ozonski omotač i zato je važno pravilnom reciklažom izdvojiti ga, ne samo iz instalacije rashladnog uredjaja, već i iz izolacionog materijala.

Za taj proces neophodna je visoka tehnologija, koja omogućava prevodjenje freona iz gasovitog u tečno stanje, i potom njegovo sakupljanje u odredjene namenske sudove. Osim za njegovo skladištenje, takvi sudovi se koriste i za bezbedan transport na trajno zbrinjavanje.

Freon se transportuje u postrojenje za trajno zbrinjavanje u Nemačkoj gde se obavlja proces tretmana pri čemu se od tog gasa dobijaju nove hemikalije koje je moguće ponovo staviti u upotrebu. Time se zatvara ciklus odnosno od otpada se dobijaju novi proizvodi koji imaju mogućnost upotrebe na način bezbedan za životnu sredinu.

Metali i obojeni metali imaju upotrebnu vrednost i visok nivo čistoće nakon tretmana u postrojenju, pa su traženi proizvodi u livnicama u Srbiji gde se plasiraju. Plastika se plasira na domaće tržište i ide u izvoz.

"E-reciklaža" je u postrojenju u Nišu reciklirala 500.000 rashladnih uredjaja u poslednjih pet godina koristeći najsavremeniju tehnologiju.

U toj kompaniji procenjuju da su jos 500.000 rashladnih uredjaja reciklirali ostali preradjivači otpada.

#frižider

'