separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

zanimljivosti

OTKRIVENA TAJNA TORNJA U PIZI: Kako prkosi zemljotresima?


Novo istraživanje otkrilo je na koji način toranj u Pizi odoleva netaknut brojnim zemljotresima i pomeranju tla i čvrsto (iako krivo) stoji netaknut tolike godine.


Otpornost čuvenog tornja visokog 58 metara sada su dokučili istraživači sa Univerziteta u Bristolu i Londonu i shvatli o čemu se radi.

Istraživački tim od 16 inženjera otkriva da uzimajući u obzir visinu i krutost u kombinaciji sa mekoćom temeljenog tla kula je maksimalno osigurana, a taj fenomen je poznatiji i kao "dinamička interacija zemljišne strukture", pa tako toranj u Pizi drži rekord kada su u pitanju ovakve građevine.

- Ironično, isto tlo koje je dovelo do toga da se kula nakrivi sada je i drži na mestu. Gradnja kule počela je 1173. godine i trajala je skoro 200 godina zbog serije ratova koji su se dogodili - kaže profesor Milonakis sa Univerziteta u Bristolu.

Inače, veliki je trud uložen da bi se kula zadržala tu gde jeste – dvadesetih godina 20. veka njeni temelji su oštećeni u Prvom svetskom ratu, a devedesetih godina toranj je kompletno zatvoren za posetioce zbog rizika od klizišta.

Prvi put toranj je posle toliko godina otvoren 2001. godine i jedna je od najpoznatijih turističkih atrakcija u Italiji.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti