AKTUELNO

Ratne kočije koje su pripadale egipatskom faraonu Tutankamonu premeštene su u novi muzej, u blizini piramida, a Kairo se nada da će to privući veći broj turista u ovu zemlju.

Kočije, sačinjene od libanske kedrovine i životinjske kože, bile su izložene u egipatskom Vojnom muzeju u Kairu od 1987, ali su vlasti nadležne za antikvitete odlučile da sve artefakte nađene u grobnici mladog faraona u Luksoru 1922. sada premeste u Veliki egipatski muzej, prenosi danas Rojters.

Tutankamon je, inače, vladao Egiptom kao faraon 10 godina, do svoje smrti u 19. godini, oko 1324. godine pre nove ere.

- Vojne kočije, koje su danas stigle iz vojnog muzeja, šeste su kočije kralja Tutankamona - rekao je direktor muzeja Tarej Sajed Tavfik.

Prema njegovim rečima, šest kočija nađeno je u Tutankamonovoj grobnici, od kojih su neke bile namenjene za ceremonije, neke za lov, a neke u ratne svrhe.

Foto: Tanjug

- Prvi put, u Velikom egipatskom muzeju, ove kočije biće izložene sve zajedno - pojasnio je Tavfik.

Novi muzej, koji se nalazi tik iznad Velikih piramida u Gizi, otvoren je s namerom da bude najveći arheološki muzej u svetu.

Turistički sektor predstavlja jedan od glavnih egipatskih izvora strane valute, ali je u teškoj situaciji od ustanka 2011. koji je doveo do povlačenja tadašnjeg predsednika Hosnija Mubaraka s vlasti, napominje britanska agencija.

Pročitajte još: DA LI STE ZNALI? Podsvest bira!

#Egipat

#muzej

'