AKTUELNO

Na današnji dan u Parizu je rođen jedan od najvećih francuskih pesnika 19. veka Šarl Bodler.

1626 - Umro je engleski državnik i pisac Frensis Bekon. U vreme vladavine kralja Džejmsa I Stjuarta bio je lord kancelar od 1618. do 1621. ("Unapređenje nauke", "Novi organon", "Nova atlantida", "Eseji ili saveti etički i politički").

1821 - U Parizu je rođen jedan od najvećih francuskih pesnika 19. veka Šarl Bodler. Njegovu zbirku pesama "Cveće zla" mnogi književni kritičari smatraju najvećim lirskim delom 19. veka.

1906 - Velika Britanija i Francuska su potpisale konvenciju o nezavisnosti Sijama (Tajland).

1928 - U Turskoj, nakon reformi Kemala Ataturka, islam je prestao da bude državna religija.

1948 - Jevrejska milicija napala je arapski grad Deir Jasin na području današnjeg Izraela. Ubijeno je 100 Arapa, a ostali su prisiljeni da napuste grad.

1969 - Francusko-britanski supersonični putnički avion "Konkord" obavio je prvi let, od Bristola do Ferforda u Engleskoj.

1977 - Komunistička partija Španije legalizovana je nakon 38 godina zabrane delovanja u vreme Frankovog režima.

1991 - Gruzija je proglasila nezavisnost od SSSR-a.

1998 - U paničnoj jurnjavi islamskih hodočasnika u Saudijskoj Arabiji poginulo je 119 vernika iz više zemalja.

2005 - Britanski princ Čarls i Kamila Parker Bouls venčali su se u Gildholu u Vindžoru. Ovo je prvi put da jedan naslednik britanske krune sklapa civilni brak. Kamila je udajom postala njeno visočanstvo vojvotkinja od Kornvola.

2017 - U dva odvojena samoubilačka bombaška napada na hrišćanske crkve u Egiptu poginulo je 45 ljudi, a oko 100 je povređeno. Egipatdki predsednik El Sisi proglasio je vanredno stanje, a odgovornost za napade, koji su naišli na međunarodnu osudu, preuzela je Islamska država.

#Datumi

#Istorija

#Vremeplov

'