AKTUELNO

Na današnji dan Jovan Dučić, srpski pesnik, esejist i putopisac umro je u mestu Geri, u SAD.

1348 - Češki kralj Karlo IV osnovao je univerzitet u Pragu (Karlov univerzitet), prvi univerzitet u centralnoj Evropi.

1770 - Rođen je engleski romantičarski pesnik Vilijam Vodsvort. Najznačajnije njegovo delo su "Lirske balade", knjiga koja je označila početak romantizma u engleskoj književnosti.

1939 - Musolinijeve trupe iskrcale su se na obale Albanije i za pet dana okupirale celu zemlju.

1941 - Vlada Kraljevine Jugoslavije objavila je proklamaciju o početku rata s Nemačkom i Italijom i izdala naredbu o opštoj mobilizaciji.

1943 - Jovan Dučić, srpski pesnik, esejist i putopisac umro je u mestu Geri, u SAD. Njegovo delo predstavlja vrhunac srpske lirike u dve prve dekade 20. veka. Bio je u diplomatskoj službi Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije. Od 1941. godine živeo je u SAD, a njegovi posmrtni ostaci preneti su u rodno mesto Trebinje u oktobru 2000. ("Pesme", "Pesme u prozi", "Plave legende", "Pesme ljubavi i smrti", "Carski soneti", zbirka putopisa "Gradovi i himere", knjiga proze "Blago cara Radovana").

1943 - U laboratoriji u Bazelu, u švajcarskoj prvi put je proizvedena droga LSD.

1945 - Američki avioni su u Drugom svetskom ratu potopili najveći japanski ratni brod "Jamato".

1948 - Osnovana je Svetska zdravstvena organizacija (WHO). Statut ove organizacije potpisalo je 26 zemalja, a 7. april proglašen je za Svetski dan zdravlja.

1963 - Usvojen je novi jugoslovenski ustav kojim je naziv države Federativna Narodna Republika Jugoslavija (FNRJ) promenjen u Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (SFRJ). Novi ustav popularno je nazvan "povelja samoupravljanja" jer je njime samoupravni model primenjen u svim sferama i na svim nivoima društvenog života.

1971 - U Stokholmu je pucano na jugoslovenskog ambasadora Vladimira Rolovića, koji je osam dana kasnije umro od posledica ranjavanja. Atentatori Miroslav Barešić i Anđelko Brajković uhvaćeni su i osuđeni u Švedskoj na doživotnu robiju.

1992 - Dan pošto je Evropska zajednica (EU) priznala nezavisnost Bosne i Hercegovine, bosanski Srbi proglasili su u Banjaluci nezavisnost Republike Srpske, a predstavnici bosanskih Srba u Predsedništvu BiH Biljana Plavšić i Nikola Koljević dali su ostavke.

1992 - SAD su priznale nezavisnost BiH, Slovenije i Hrvatske.

2013 - Na predsedničkim izborima u Crnoj Gori po treći put je pobedio Filip Vujanović i osvojio petogodišnji mandat, dok je njegov protivkandidat Miodrag Lekić dobio 7.600 glasova manje.

2017 - U napadu kamionom na prolaznike u pešačkoj ulici Stokholma četiri osobe su poginule i 15 je povređeno, a švedska policija je ocenila da je reč o terorističkom delu.

#Datumi

#Istorija

#Vremeplov

'