AKTUELNO

Naučinici nisu u mogućnosti da utvrde kada, ali znaju da će uticati na sve.

Zemlji preti nova katastrofa u obliku obrtanja njenih magnetnih polova.

Posledice toga bile bi značajno oslabljen magnetni štit Zemlje, koji nas štiti od ubojitog zračenja iz svemira, kao i mogućnost da veliki delovi naše planete kao posledica toga postanu nenastanjivi.

Pre 780.000 godina Zemljini magnetni polovi bili su na suprotnim stranama, odnosno severni je bio na južnom i obrnuto. Stručnjaci upozoravaju da je nova izmena Zemljinih magnetnih polova lako moguća, jer gvožđe i nikl koji se nalaze na rubu Zemljinog jezgra crpe bipolarnu energiju magnetnih polova naše planete i na taj način ga slabe i otvaraju mogućnost za njihov novi obrt.

Slična situacija dogodila se i pre 40.000 godina, kad su Zemljini magnetni polovi pokazivali znake slabljenja i mogućeg obrta, ali stanje se prirodno normalizovalo i ništa se značajno nije dogodilo.

Evropska svemirska agencija pomoću satelita otkrila je slabljenje bipolarne energije, ali dok su znaci toga vidljivi, naučnici nemaju načina da odrede kad bi zamena polova mogla da se dogodi (ako bi se uopšte dogodila).

Istorijski gledano, tranzicija Zemljinih polova događa se svakih 200 do 300 hiljada godina, što trenutno znači da izmena kasni gotovo pola miliona godina za redovnim ciklusom. "National Geographic" navodi podatke koji sugerišu da je opasnost od obrta Zemljinih magnetnih polova neposredna.

Foto: Pixabay.com

Uloga Zemljinog magnetnog štita

Glavna uloga Zemljinog magnetnog štita jeste zaštita od štetnih solarnih i kosmičkih zraka. Ako dođe do zamene polova, Zemlja će u tom periodu izgubiti divovski štit, odnosno njegov intenzitet mogao bi da padne na svega desetinu sadašnje snage tokom te tranzicije polova.

To znači da bi Zemlja i sav život na njoj bili vrlo izloženi štetnom zračenju iz svemira. Zbog ranije spomenutih promena u Zemljinom jezgru oslabilo je magnetno polje na predelu Južnog Atlantika. Jedan satelit na tom području već je bio izložen zračenju i pretrpeo je gubitak memorije. Ipak, magnetni štit nije bio toliko kompromitovan da bi štetno zračenje došlo i do površine Zemlje.

- Ako bi došlo do tranzicije polova, deo naše planete mogao bi postati nenastanjiv - naglašava Danijel Bejker, direktor Laboratorije za atmosfersku i svemirsku fiziku Univerziteta Kolorado.

Masovno izumiranje?

Nema dokaza koji bi povezao izumiranje s promenom magnetnih polova na Zemlji, ali s obzirom na trenutne promene u Zemljinoj atmosferi uzrokovane civilizacijom, posledice tranzicije polova mogle bi da budu vrlo teške. Ne samo da bi deo naše planete ostao nenastanjiv već bi kosmički zraci mogli da oštetete i satelite u Zemljinoj orbiti i da sprže transformatore širom globalne električne mreže.

Isto tako, tranzicija polova mogla bi da dovede do prekida snabdevanja električnom energijom, pada internetske veze i onesposobljavanja mobilnih telefona.

Isto tako, tranzicija polova mogla bi da dovede do prekida snabdevanja električnom energijom, pada internetske veze i onesposobljavanja mobilnih telefona.

Pročitajte još: GENIJALNO! Ovaj izum otklanja noćnu moru svakog roditelja!

#opasnost

#planete

'