AKTUELNO

U pravilima fudbala stoji da je to određeno još na samom početku nastanka ove igre, ali nezvanična objašnjenja daju zanimljive odgovore.

Fudbal je najpopularniji sport na svetu, igra se u više od 200 zemalja i nosi epitet najvažnija sporedna stvar u životu većine muškaraca.

Sigurni smo da svi pravi ljubitelji fudbala znaju pravila, znaju koliko traje utakmcia, koliko igrača ima, šta je ofsajd, šta je korner. Ali, sigurni smo da većina ne zna neke podatke vezane za tehničke stvari fudbala.

Prvi klubovi su nastali u Engleskoj u Šefildu i Kembridžu 1855. godine, a prvobitni teren bio je dužine 182 metra i širine 91,44 metra, dok je širina stativa bila 7, 28 metara. Tada nije postojala prečka već samo stative.

Foto: Pixabay.com

Tek 1875. godine su određene nove mere terena koje su i danas u upotrebi a to je širina gola 7,32 metra, dok je postavljena prečka na visini od 2,44 metra.

1880. godine je dimenzija terena svedena na 100,5 metara i 51,48

Niko nikada nije objasnio zašto je razmak između stativa baš 7,32 metra, ali postoji jedno objašnjenje koje se nalazi na "Football Bible" u kojem stoji da je to jedno od originalnih pravila koje je zadržano, i koje je proporcionalno sa ostakom terena.

Međutim, u teoriji, svih 11 igrača se može poređati na liniju od 7 metara i 32 centimetra.

Danas, fudbalski teren može biti dug između 90 i 120 metara, širok 45 do 90 metara. Širina i visina gola - ostale su iste.

Pročitajte još: Srbija svoj Mundijal počinje u Kini!

#fudbal

#golman

'