AKTUELNO

Ispoštujte verovanje!

Vernici danas proslavljaju Prepodobnu Teodoru iz Aleksandrije, koja je uspela da okaje svoje grehe iako je prevarila muža.

Tedora je bila svetica koja je živela u petom veku pre nove ere u Aleksandriji. Prevarila je svog muža, a na preljubu ju je nagovorila vračara.

Odmah posle prevare, Teodoru je počela da grize savest. Ošišala se do glave, obukla kao muškarac i zamonašila u manastiru Teodor.

Sveštenici u manastiru bili su zadivljeni njenim postom, trudom, bdenjem i poniznošću prema Hristu koje je pokazivala. Međutim, posle nekoliko godina oklevetala je jedna bludna devica tvrdeći da joj je na prevaru podmetnula svoje dete.

Pročitajte još: Matematički test koji je ZALUDEO milione ljudi: Možete li da ga rešite?

Teodora se nije htela pravdati od ove klevete, smatrajući da je to božija kazna za preljubu koju je učinila. Prihvati greh na sebe, te bi izgnana iz manastira.

Sedam godina je Teodora provela u pustinji negujući tuđe dete. Za to vreme je bila snažna, nije se htela pokloniti Satani i iskušenjima koje joj je nudio. Nije htela poslušati ni muža koji joj je nudio da se vrati kod njega, smatrajući prevaru delom đavola, a ne kao njenu volju.

Posle sedam godina, jedan manastirski iguman pozvao je Teodoru da se vrati, na šta je posle ubeđivanja pristala. Poživela je u manastiru još dve godine pre nego što se upokojila.

Teodora je umrla 490. godine u Aleksandriji. Tek tada poznaše monasi, da je to bila žena; a igumanu se javi angel i objasni mu sve.

Njen muž tada dođe na sahranu, i osta do smrti u keliji svoje bivše žene. Sv. Teodora imaše preveliku blagodat Božju: zverove ukroćavaše, bolesti isceljavaše, vodu u suhom bunaru izvede. Tako Bog proslavi istinsku pokajnicu, koja sa junačkim trpljenjem 9 godina kajaše samo jedan svoj greh.

Nekoliko leta kasnije proglašena je za sveticu zato što se smatra da je bila istinska pokajnica koja je junačkim trpljenjem devet godina, dve u manastiru i sedam u pustinji, okajavala samo jedan svoj greh, na koji ju je sam Satana nagonio.

Foto: Pixabay.com

Ne treba nikome sprečavati put savršene predanosti i službe Bogu. Mnoge svete žene, koje su htele pobeći od braka i posvetiti se Bogu, bile su presledovane i u tome sprečavane od svojih muževa. Obično su na kraju te žene pobeđivale ostajući nepokolebljive u svojoj nameri, pa su često svojim primerom budile savest i kod muževa svojih, te i njih upravljali na put spasenja.

Hrišćanstvo propoveda i da bi na današnji dan muškarci trebalo da pronađu snage da svojim ženama oproste greh, kao što je to učinio Teodorin muž.

#Crkva

#Kalendar

#Praznik

#Svetac

'