AKTUELNO

Od 2010. godine praznik Svetih Jasenovačkih Novomučenika je obavezujući za čitavu srpsku pravoslavnu crkvu.

Spomen Jasenovačkih mučenika u kalendarima se pojavio osamdesetih godina 20. veka. Više od sedamsto hiljada ljudi stradalo je od ustaške ruke za vreme Drugog svetskog rata u logorima u Jasenovcu, Donjoj Gradini i Glini.

Zajedno s ovim mučenicima srpska crkva proslavlja i mnoge druge mučenike postradale u jamama u Prebilovcima, Jadovnu, Ržanima i drugim mestima.

Molitva novomučenicima srpskim:

– Gospodu pomolimsja.

– Gospodi pomiluj

– Pomiluj, pomiluj, pomiluj, pomiluj, pomiluj

– Gospodi pomiluj.

Sveti novomučenici molite Boga za nas. Preploviste srećno Crveno more, izbegoste Faraonsko gonjenje i uđoste u slavu obećanu. Odstupnici od istinitog Hrista behu prestupnici vaši; Hristovi mučitelji i vaši mučitelji. Gospod im dopusti, da tela vaša oblože ubojima i ranama, ali im ne dade dotaći se duša vaših.

Mukama su duše vaše očišćene kao srebro u ognju; velika je tajna mudrosti Božije. Izašli ste iz crkve zemaljske, i ušli ste u Crkvu nebesnu; prvu obogatiste slavom a drugu brojem. Pa kao što mučeničkom smrću posvedočiste ljubav prema Hristu, tako pokažite ljubav prema nama molitvom za spasenje naše. Amin

Foto: Wikipedia

Zašto se molimo Svetim Jasenovačkim Novomučenicima?

– Da se u nama održi zauvek živo sećanje na mučeništvo Hrista radi; – Da se sećanjem na mučenike utvrđujemo u veri i poštenju, iz kolena na koleno, do kraja vremena;

– Da poštujemo svako mesto na zemlji, ili na vodi, ili u gori, ili u zdanjima, ili u pećinama, gde god je kap krvi vaše pala, ili suza kanula, ili se jauk vaš u mukama čuo, ili vapaj Bogu sa usana vaših odjeknuo, ili tela vaša ili delovi tela razbacani, ili kosti vaše od zverova oglodane, ili pepeo vaš razvejan svuda i posvuda – te da tako celu zemlju srpsku smatramo svetom, i oprezno se čuvamo, da tu svetu zemlju gresima i nepravdama ne uprljamo, pa Božiji i vaš gnev na se navučemo.

U crkveno-narodnom sećanju kod Srba kosovska tragedija doživljena je kao potvrda svetosavskog morala, a Jasenovac kao potvrda kosovskog predanja. Od 2010. godine praznik Svetih Jasenovačkih Novomučenika je obavezujući za čitavu srpsku pravoslavnu crkvu.

Pink.rs

#Molitva

#Praznik

'