AKTUELNO

Zajedno sa mužem je odabrala ime za bebu i donela ovu tešku životnu odluku. Otac je ostao sam sa šestoro mališana.

Glavobolje su počele u martu. Kod lekara, skeniranje je pokazalo da u mozgu Keri Deklajn postoji masa, piše “Vašington post”.

Dalji testovi su otkrili da je reč verovatno o limfomi, i to izlečivog tipa, međutim patološki nalaz je otkrio crnu dijagnozu – Keri Deklajn (37), majka iz Vajominga, ima glioblastom, agresivni oblik raka mozga.

Ukoliko bude imala sreće, živeće još pet godina sa hemioterapijom, rekli su joj tada lekari.

Tumor je izvađen u aprilu, ali se vratio nakon mesec dana, kad je Keri bila u drugom mesecu trudnoće. Imala je dva izbora – da produži život hemioterapijom, što bi značilo kraj trudnoće, ili da zadrži bebu i ne doživi da je vidi.

Nakon druge operacije Keri se sa mužem vratila kući, znajući da ima svega nekoliko meseci života.

- Ona je izabrala. Mi volimo Gospoda. Mi smo za život. Mi verujemo da nam je Bog dao ovo dete – rekao je Kerin suprug Nik.

Krajem juna tumor se opet vratio, ovog puta je bilo nemoguće operisati ga. Lekari su rekli Keri da mogu samo da izvuku tečnost koja se akumulirala u mozgu, kako bi ublažili bol.

- Keri je sredinom jula hitno prevezena u bolnicu, u bolovima. Tada je poslednji put bila svesna. Rekli su da je imala težak moždani udar – kaže Nik.

Keri je tada bila u 19 nedelji trudnoće. Lekari su rekli da će uraditi sve što mogu da je održe. Kerin mozak je pretrpeo znatna oštećenja i sledećih nekoliko nedelja hranili su je na cevčicu i održavali život na mašinama. Dve nedelje kasnije, pretrpela je drugi moždani udar. Mozak je toliko otekao da su lekari morali da uklone njenu lobanju.

Tada je bila u 22 nedelji trudnoće, a beba nije rasla dovoljno brzo. Imala je svega 378 grama. Da preživi rođenje, beba mora imati bar 500 grama. Nakon dve nedelje, situacija se unešto popravila – beba je zadobila 625 grama, međutim nije se pokretala.

Nik je imao dve opcije – da ne uradi ništa i da se nada da će se beba pomeriti, u kom slučaju bi dete možda umrlo za sat vremena, ili da urade carski rez. Odlučio se za drugu opciju.

Njegova ćerka Lajf Lin Deklajn rođena je u sredu u 5.30 popodne. Nik je rekao da su on i Keri izabrali ime za bebu još pre nego što se ona razbolela.

- Bilo je istovremeno i lepo i ružno, jer se moja žena nije probudla. Nakon toga samo otišao kod lekara i rekao mu da je moja žena dovoljno pretrpela – ispričao je Nik.

Lekari su potom isključili aparate za održavanje u životu. Beba je i dalje u bolnici na intenzivnoj nezi, gde će biti nekoliko nedelja.

Kad izađe iz bolnice, Nik će se sa ćerkicom vratiti kući u Vajoming, gde ga čekaju njegovo petoro dece.

- Moja žena je mrtva. Imam šestoro dece, od čega troje mlađih od pet godina. Sada ću se fokusirati na svoju ćerku, da je odvedem kući. Šta ću raditi nakon toga, ne znam. Keri je dala život za svoju bebu. Želim da ljudi znaju da je moja žena volela Gospoda. Volela je svoju decu. Stavljala je svakog ispred sebe. Stavila je moju ćerku iznad sebe – rekao je Nik.

#Majka

#Smrt

#deca

'