AKTUELNO

Na današnji preminuo je slikar Ljubomir Ljuba Popović.

1503 - Rođen je danski kralj Kristijan III. Na presto je došao 1534. tokom građanskog rata protestanta i katolika. Kao pobornik Reformacije, ustanovio je Luteransku crkvu u Danskoj.

1759 - Ruske trupe generala Saltikova i austrijske pod Landonom porazile su u bici kod Kunersdorfa u Sedmogodišnjem ratu prusku armiju, koju je predvodio kralj Fridrih II Veliki. Drezden je pao u austrijske ruke.

Foto: Wikipedia

1827 - Umro je engleski slikar, bakrorezac i pisac Vilijam Blejk, pesnik intuicije i mašte. Književnu slavu stekao je zbirkama "Pesme iskustva" i "Pesme nevinosti", a kao slikar poznat je po 21 ilustraciji za "Knjigu o Jovu" i ilustracijama Čoserovih "Kanterberijskih priča".

1848 - Umro je engleski inženjer i pronalazač Džordž Stivenson. Razvio je i unapredio konstrukciju parne lokomotive, a njegova lokomotiva "Rokit" vukla je 1825. prvi putnički voz u svetu na pruzi Stokton-Darlington. U Njukastlu je 1823. osnovao prvu fabriku lokomotiva.

1898 - Potpisivanjem protokola, kojim je Španija ustupila SAD-u Kubu i Portoriko, završen je Špansko-američki rat. SAD su istovremeno anektirale Havaje.

1900 - Umro je austrijski velemajstor Vilhelm Štajnic, prvi zvanični svetski šampion u šahu. Titulu svetskog prvaka osvojio je 1886. pobedom nad Johanesom Cukertortom (Johannes Zukertort) rezultatom 10:5, uz pet remija. Objavio je 1889. "Udžbenik modernog šaha".

Foto: Wikipedia

1914 - Počela je Cerska bitka, završena 20. avgusta pobedom srpske vojske nad austrougarskom. To je bila prva srpska i prva saveznička pobeda u Prvom svetskom ratu.

1925 - Rođeni su britanski blizanci Noris i Ros Mekverter, koji su osnovali Ginisovu knjigu rekorda. Rosa je 1975. ubio pripadnik Irske republikanske armije.

1955 - Umro je nemački pisac Tomas Man, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1929. Po dolasku nacista na vlast u Nemačkoj 1933. emigrirao je u Švajcarsku, a 1939. u SAD ("Čarobni breg", "Budenbrokovi", "Doktor Faustus", "Smrt u Veneciji").

Foto: Wikipedia

1978 - Japan i Kina potpisali su u Pekingu sporazum o miru i prijateljstvu.

1982 - Umro je američki filmski i pozorišni glumac Henri Fonda. Igrao je u više od 80 filmova, a Oskar je dobio za ulogu u svom poslednjem filmu "Na zlatnom jezeru".

2001 - Više od 11.000 stanovnika japanskog ostrva Okinava evakuisano je pre demontiranja američke bombe teške 36 kilograma, preostale iz II svetskog rata.

2015 - U Evropskoj uniji se godišnje baci 22 miliona tona hrane koja može da se konzumira, a u tome prednjači Velika Britanija, navodi studija istraživačkog centra pri Evropskoj komisiji.

2016 - Preminuo je slikar Ljubomir Ljuba Popović, čija se dela nalaze u prestižnim galerijama, muzejima i kolekcijama širom sveta. Životni i radni vek proveo je na relaciji Valjevo, Beograd, Pariz, a njegove poznate slike su "Tragedija u metalnoj šumi", "Mlečni put", "Plavi manastir", "Mesečarka", "Ukrotiteljica".

#Datumi

#Istorija

#Vremeplov

'