AKTUELNO

Magijski momenti nisu za potcenjivanje. Zato se postavlja pitanje šta uraditi i koje mere preduzeti da se sačuvamo od magijske mreže?

Borba đavola protiv verujućeg čoveka je činjenica u koju ne sumnjamo. Ali on ipak nema tu moć da nas primora na zlo, ukoliko, naravno, mi ne pristajemo na tako nešto. Lukav je đavo“, kaže sv. Jovan Zlatoust, ali sebi je lukav, a ne nama ako smo trezveni.“ (RS 49,265).

Ako bdimo, ako pazimo, ako smo delatni neće nam moći ništa, jer je veći Onaj koji je u vama negoli koji je u svetu.“ (1. Jn. 4,4). Spasitelj razara demonska dela (1. Jn. 3,8), i blagodaću svojom naoružava svakog verujućeg. Kao što su apostoli silom imena Hristovog potčinjavali demone, tako i mi prizivanjem Njegovog svetog imena možemo ostati pošteđeni demonskog uticaja.

Foto: Pixabay.com

U jeziku Crkve prizivanje imena Hristovog“ ne znači samo prizivanje Hrista u pomoć“, nego pre svega znači živeti u saglasnosti sa Njegovom voljom, primenjivati Njegove zapovesti, ostvarivati Njegova jevanđelska naznačenja. U tom smislu Origen kaže: Oni koji žive po Njegovom jevanđelju zaštićeni su od demona i njihove magijske mreže.“

U Hristu preporođeni čovek postaje Hram Duha Svetog, i time postaje imun na svaku demonsku prevaru, odn. postaje nepobediv (Ef. b,p). Verom, dakle, stičemo silu Hristovu koji će satreti satanu pod noge vaše“ (Rm. 16,20). Tako će se svaka magijska radnja pokazati nemoćnom.

Još jedno oružje nudi naša Crkva. A to je časni krst. Stavite na sebe znak krsta i videćete da vaši neprijatelji iščezavaju kao dim.

Foto: Pixabay.com

(RS 79,429), piše u svojoj 89. poslanici prepodobni Nil. Krstom ras-krinkavamo zamke neprijatelja i udaljujemo zle duhove. U tom smislu sv. Nikodim Svetogorac savetuje:

„Da biste se sačuvali od magije i magijskog demonskog uticaja, imajte svi, i veliki i mali, i muškarci i žene, časni krst okačen o vašem vratu. Jer se demoni boje izobraženja krsta, toliko da gde god ga vide beže od njega, kako su to jednom i sami ispovedili. Sv. Jovan Vostrijski koji je imao vlast nad nečistim silama, upitao je jednom demone: čega se najviše boje? Odgovorili su da se najviše boje triju stvari: krsta koji hrišćani nose o vratu, Svetog Krštenja i Božanskog Pričešća“ (Hristoitija, str. 228).

Svim ovim, dakle, stičemo silu Hristovu i postajemo imuni na demonske strele, jer imamo Hrista u srcima našim“ (Ef. z, 18).

#Crkva

#Crna magija

#Magija

'