AKTUELNO

Na današnji dan u Beogradu je izveden prvi javni TV prenos bežičnim putem, povodom proslave stogodišnjice rođenja srpskog naučnika Nikole Tesle.

1497 - Portugalski moreplovac Vasko da Gama isplovio je iz Lisabona, predvodeći ekspediciju koja je tražila morski put u Indiju.

Foto: Wikipedia

1621 - Rođen je francuski pisac Žan de Lafonten, član Francuske akademije.

1709 - Ruska vojska pod komandom cara Petra Velikog porazila je kod Poltave armiju švedskog kralja Karla XII.

1875 - Rođen je Arčibald Rajs, kriminolog, veliki prijatelj srpskog naroda. Rođen je u južnonemačkoj pokrajni Baden, studirao je u Švajcarskoj gde se posvetio kriminologiji.

1920 - Gradu Šapcu svečano je uručeno francusko odlikovanje "Ratni krst" za heroizam i stradanje njegovog stanovništva u Prvom svetskom ratu.

1942 - Umro je francuski maršal Luj Feliks Fransoa Franše Depere, istaknuti vojskovođa u Prvom svetskom ratu i počasni vojvoda srpske vojske.

Foto: Wikipedia

1956 - U Beogradu je izveden prvi javni TV prenos bežičnim putem, povodom proslave stogodišnjice rođenja srpskog naučnika Nikole Tesle. Program iz privremenog TV studija u Institutu "Nikola Tesla" u Beogradu građani su pratili na četrdesetak prijemnika smeštenih u izlozima prodavnica u raznim delovima grada.

1967 - Umrla je engleska pozorišna i filmska glumica Vivijen Li, koja je stekla svetsku slavu ulogom Skarlet O'Hara u američkom filmu "Prohujalo s vihorom" za koju je nagrađena Oskarom.

Foto: Wikipedia

2002 - Lideri 34 afričke zemlje na sastanku u Durbanu ukinuli su Organizaciju afričkog jedinstva i sutradan je zamenili novom organizacijom po ugledu na Evropsku uniju, pod nazivom Afrička unija.

2008 - Najviše diplomate SAD i Češke, Kondoliza Rajs i Karel Švarcenberg, potpisali su, u Pragu, sporazum o razmeštanju američkog antiraketnog sistema u Češkoj.

2016 - U Varšavi je započeo dvodnevni samit NATO, tokom kog su se lideri 28 zemalja članica dogovorili o odgovorima na bednosno problematične situacije, sirom sveta, od Avganistana i "Islamske države" do Ukrajine. Donesena je odluka o otporu ekstremističkoj grupi "Islamska država", ali i o predupređivanju, kako je rečeno, "ruske agresije" na istočnim granicama Alijanse.

#Datumi

#Istorija

#Vremeplov

'