AKTUELNO

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Svete mučenike Leontija, Ipatija i Teodula.

Danas obavezno izgovorite ove reči:

Mučenici Tvoji Gospode, u stradanju svome su primili nepropadljivi venac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobediše, a razoriše i nemoćnu drskost demona: Njihovim molitvama spasi duše naše.

BESEDA o zaduženju Boga

Gospodu pozajima ko poklanja siromahu, i platiće mu za dobro njegovo (Priče Sol 19, 17) I siromah koji prosi i bogataš koji daje — obojica zadužuju Gospoda, no samo pod uslovom da siromah prosi u ime Gospodnje i sa smirenjem, i da bogataš daje u ime Gospodnje i sa milosrđem. Svako ko prima, treba da zna, da Božje prima; i svako ko daje, treba da zna, da Božje daje. Takvo davanje ima cenu, i takvo primanje ima cenu. Svi mi nagi ulazimo u ovaj svet, i nagi izlazimo iz njega.

Svi smo mi prosjaci pred Gospodom, jer ničega nemamo, što nismo od Gospoda primili. Zato poklanjaj bratu siromahu, kao što je i tebi Bog poklonio. Tuđe uzimaš i svome daješ, kad milostinju činiš. Siromah čovek bliži ti je od svega tvoga imanja, kao što je i Bogu, stvoritelju ljudi, svaki čovek dragoceniji nesravnjeno od svega imanja svoga. Ako ti je dato bogatstvo, dato ti je na kušanje.

Foto: Beta

Da se iskuša srce tvoje! Da vidi Bog i sve vojske nebeske, da li si ti razumeo, od koga je tvoje bogatstvo i na što ti je ono dato. Blago tebi, ako znaš, da je imanje tvoje od Boga i Božje! Blago tebi, ako siromahe računaš u zadrugare svoje, u čeljad svoju, i njima deliš od onoga što je tebi Bog poverio!

O kako je neizmerno čovekoljublje Božje! Gle, sve što imaš, pripada Bogu, pa ipak Bog smatra sebe dužnikom tvojim, ako ti od Njegovog uzimaš i siromasima daješ, i platiće ti za dobro tvoje. Kakva milost s ovom da se ravnja!

O Gospode čovekoljubivi, otvori um naš da razumemo tajnu Tvoje milosti, i omekšaj srce naše kao vosak, da kao vosak gori i svetli odbleskom neiskazive milosti Tvoje! Tebi slava i hvala vavek. Amin.

#Crkva

#Molitva

#Srpska pravoslavna crkva

'