AKTUELNO

Na današnji dan rođen je ruski pisac Aleksandar Sergejevič Puškin.

1599 - Rođen je španski slikar Dijego Rodriges de Silva Velaskes, jedan od najvećih u istoriji slikarstva, dvorski slikar španskog kralja Felipea IV.

1606 - Rođen je francuski dramski pisac Pjer Kornej. Jedan je od najznačajnijih predstavnika klasicizma u evropskoj književnosti, a njegova drama "Sid" smatra se prvom velikom dramom francuskog klasicizma.

1654 - Abdicirala je švedska kraljica Kristina pod optužbama za rasipništvo i razuzdanost, a na presto je došao Karl X Gustav. Kraljica je ostatak života provela po kulturnim centrima Evrope, a sahranjena je (1689) u crkvi Svetog Petra u Rimu.

1683 - U Oksfordu, u Engleskoj otvoren je prvi javni muzej u svetu "Ešmolien".

1799 - Rođen je ruski pisac Aleksandar Sergejevič Puškin.

Foto: Wikipedia

1801 - Mirovnim sporazumom u Badahozu završen je šestogodišnji rat Španije i Portugala. Portugalija je izgubila deo teritorije istočno od reke Gvadijane.

1861 - Umro je italijanski državnik grof Kamilo Benso Kavur (Camillo, Cavur), prvi premijer ujedinjene Italije (1861). Jedan je od osnivača lista "Il risorgimento" (1847) u kojem se zalagao za ustavne reforme i oslobadjanje Italije od austrijske dominacije.

1871 - Nemačka je anektirala Alzas, nakon poraza Francuske u francusko-pruskom ratu.

1875 - Rođen je nemački pisac Tomas Man, jedan od najznačajnijih nemačkih i svetskih književnika u 20. veku. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1929.

1901 - Rođen je indonežanski državnik Ahmed Sukarno, prvi predsednik Indonezije (1949-65), pod čijim je rukovodstvom zemlja stekla nezavisnost, jedan od lidera Pokreta nesvrstanih zemalja.

1903 - Rođen je jermenski kompozitor Aram Iljič Hačaturijan, koji je u svom delu spojio elemente folklorne muzike Jermenije sa savremenom evropskom muzikom.

1933 - U Nju Džersiju je otvoren prvi auto bioskop, koji je mogao da primi 400 automobila.

1944 - Savezničke snage u Drugom svetskom ratu iskrcale su se u Normandiji u najvećem desantu u istoriji, nazvanom "D-Day".

1949 - Objavljena je knjiga Džordža Orvela "1984", negativna utopistička vizija totalitarnog sveta kojim vlada Veliki Brat.

1954 - Prenosom manifestacije "Festival cveća" iz Švajcarske počela je rad Evrovizija, televizijska mreža evropskih zemalja.

1961 - Umro je švajcarski psihijatar Karl Gustav Jung (Carl), začetnik kompleksne psihologije u kojoj se razlikuju dva sloja podsvesnog - individualno i kolektivno.

1967 - Egipat je zatvorio Suecki kanal, dan posle izbijanja izraelsko-arapskog rata.

1972 - U eksploziji u rudniku uglja u Rodeziji je poginuo 431 rudar.

1981 - U najtežoj nesreći u istoriji železnice poginulo je najmanje 800 ljudi kad je sedam vagona pretrpanog putničkog voza iskliznulo iz šina i palo u reku Kosi u državi Bihar u Indiji.

1982 - Izrael je počeo invaziju Libana u nastojanju da istera pripadnike Palestinske oslobodilačke organizacije.

1984 - U sukobu vojske i ekstremističkih Sika koji su se zabarikadirali u kompleks "Zlatnog hrama" u Amricaru, prema indijskim vojnim izvorima poginulo je najmanje 250 Sika i 47 vojnika. Pojedini mediji su objavili da je poginulo oko 1.000 ljudi.

1985 - Izrael je posle trogodišnje okupacije povukao veći deo snaga iz Libana, ali je zadržao granični pojas unutar te zemlje.

1994 - Srušio se kineski avion koji je leteo na unutrašnjoj liniji iz turističkog centra Sijan. Poginulo je svih 160 putnika i članova posade.

1995 - U Južnoj Africi je ukinuta smrtna kazna

2000 - Ferenc Madl postao je novi predsednik Mađarske.

2001 - Poslanik Liberalnog saveza Vesna Perović postala je predsednica Skupštine Crne Gore, kao prva žena u istoriji Crne Gore izabrana na tu funkciju.

2002 - Indijske snage bezbednosti ubile su Mohameda Rafika Lonea, vođu islamske pobunjeničke grupe Harkat-ul-Džehadi , koja se bori za pripajanje indijske provincije Kašmir Pakistanu.

2003 - Žena, bombaš samoubica, usmrtila je sebe i još najmanje 17 ljudi, ulazeći u autobus u ruskoj republici Osetija, koja se graniči sa Čečenijom.

2003 - UN i Kambodža potpisale su ugovor o formiranju specijalnog suda u kome će se suditi vodjama koji su 70-tih godina izvršili genocid nad Crvenim Kmerima.

2004 - Nemački kancelar Gerhard Šreder prisustvovao je svečanom obeležavanju 60-godišnjice iskrcavanja savezničkih snaga u Normandiji. To je prvi put da i Nemačka učestvuje na takvoj proslavi.

Foto: Tanjug

2006 - Umro je fotograf Arnold Njuman poznat po portretima na kojima su likovi okruženi predmetima koji evociraju njihovu profesiju . Fotografisao je, pored ostalih, glumicu Merlin Monro, američkog predsednika Ronalda Regana, a jedna od najpoznatijih je fotografija pronacističkog nemačkog industrijalca Alfreda Krupa (Krupp).

2008 - Međunarodno veće Okružnog suda u Kosovskoj Mitrovici osudilo je na 40 godina zatvora Albanca Fljorima Ejupija zbog podmetanja eksploziva pod autobus kod Podujeva u februaru 2001, kada je poginulo 11 i ranjeno 10 Srba. U drugostepenom postupku 12. mart 2013. Sudsko veće sudija Euleksa oslobodilo je Fljorima Ejupija optužbe usled nedostatka dokaza.

2010 - Građani Slovenije su na referendumu odobrili arbitražni sporazum o granici sa Hrvatskom.

2013 - Preminula je Ester Vilijams (91) američka šampionka u plivanju i jedna od najvećih filmskih zvezda 40-ih i 50-ih godina. Igrala je u ljubavnim i romantičnim filmovima, a poznata je po ulozi u čuvenom filmu "Bal na vodi".

2015 - Predsednici vlada Bangledaša i Indije potpisali su u Daki sporazum o razmeni više od 150 enklava čime je rešen jedan od najčudnijih graničnih sporova. Razmenjena su područja 50 enklava na teritoriji Indije u kojima žive hiljade Bangladešanaca, sa stotinak enklava na teritoriji Bangladeša u kojima žive brojni Indijci, a stanovnici su sami izabrali gde će da žive.

#Vremeplov

'