AKTUELNO

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava dan Svete velikomučenice Irine.

Rođena pod imenom Penelopa u gradu Magedonu (rimska provincija Pamfilija). Bila je ćerka paganskog kralja Likinija. Njen učitelj Apelijan joj je često pričao o hrišćanstvu. Kada je stasala za udaju, odbijanjem da se uda, razgnevila je oca, i otac je hteo da je muči, ali ona ga je preobratila u hrišćanstvo.

Mučena je od strane ostala četiri cara. U hrišćanskoj tradiciji posle svih muka Irina je došla u grad Mesemvriju, gde ju je umrtvio car Savorije, ali ju je Bog oživeo.

Car se tada zajedno sa mnogim narodom krstio kada je video to čudo. Veruje se da je sveta Irina svojim stradanjem u veru Hristovu privela preko sto hiljada neznabožaca.

Foto: Beta

Najzad je sama legla u grob i naredila Apelijanu da grob zatvori. Posle četiri dana, kad su grob otvorili njeno telo nije bilo u grobu. Srpska pravoslavna crkva slavi je 5. maja po crkvenom, a 18. maja po gregorijanskom kalendaru.

Verovanja na ovaj praznik:

Prema narodnim običajima na sutrašnji dan, a u slavu velikomučenice Irine, nikako ne valja koristiti oštre predmete, seći ili testerisati građu.

Foto: Pixabay.com

Danas se ne seku nokti, niti šiša kosa, jer se veruje da ćete tako navući bolest na sebe. U selima se još i praktikuje da deca piju vodu koja je odstajala jedan dan, jer se veruje da će im dati snagu koja je imala velikomučenica Irina.

#Svetac

#verovanja

'