AKTUELNO

Sveti prorok Jeremija je hrišćanski svetitelj i jedan od najvećih proroka rođen šest vekova pre Isusa. Iako mnogi ne znaju za njega, u nekim krajevima Srbije su se održali običaji i narodna verovanja o kojima se i danas vodi računa.

Sveti prorok Jeremija rođen je u 6. veku pre Hrista u selu Anatot, blizu Jerusalima. Počeo je prorokovaati u petnaestoj godini, u vreme vladavine cara Josije. Celog života bio je proganjan zbog svojih istupanja i prorokovanja.

I pored toga, još za života je bio slavljen kao svetitelj čija se proročanstva ostvaruju. Postoji i predanje da je Aleksandar Makedonski posetio grov i naredio da se njegovi zemni ostaci sahrane u Aleksandriji. Narod misirski gajio je kulr obožavanja ovog svetitelja, pa su smatrali da leči i posle smrti. Prah s njegovog groba uziman je kao siguran lek od zmijskog ujeda.

Foto: Pixabay.com

Neko iz kuće zbog toga treba da porani, uzme tiganj i lupajući u njega nekoliko puta ponovi:

Jeremija u polje, a sve zmije u more! Samo jedna ostala, za zlo njeno ostala, oba oka izbola, na dan trna glogova. Na četiri šipova, zlu kob izela”.

Dokle se čuje lupanje i pesma, dotle zmije neće smeti da se približe.

Foto: Pixabay.com

Na Jeremijin dan ne otvaraju se britve i ne radi se ništa iglom i koncem. Ko bi na ovaj dan otvorio britvu, veruje se, na toga bi preko cele godine trčale zmije. U nekim krajevima stari veruju da se na današnji dan ne valja ni češljati da se ne bi izazivali ovi opasni gmizavci.

Foto: Pixabay.com

Takođe, treba paziti da se ni za kim ne vuče odvezana pertla ili neki končić da se na isti način tako ne bi vukle i zmije.

Po predanju, Sveti prorok Jeremija već je u petnaestoj godini počeo da proriče i zbog toga je vrlo često bio u nemilosti vlasti, čak proganjan i zatvaran. Zbog svojih proročanstava navukao je gnev velikaša, ali i poštovanje onih koji su u njega verovali.

Postoji verovanje, da je i Aleksandar Veliki posetio grob proroka Jeremije i da je njegovo telo tada preneto i sahranjeno u Aleksandriji.

#Srbija

#Sveti prorok Jeremija

#verovanja

'