AKTUELNO

Antraks, kuga, velike boginje, botulizam i druge smrtonosna bakterije koje su hiljadama godina bile zarobljene u ledu, sada se otapaju zbog globalnog zagrevanja.

Pojedini svetski mediji kao što je BBC, bili su blagi u opisu starosti leda koji se otapa usred globalnog zagrevanja, odnosno klimatskih promena.

Foto: YouTube screenshot

Sada je čovečanstvo, koje nerazumno pokušava da se antibioticima izbori protiv bakterija a viruse tek dešifruje na nivou DNK, odjednom pred najezdom praistorijskih sojeva i bakterija i virusa, patogena pred kojima današnji živi svet često nema baš nikakvu razvijenu odbranu. U avgustu 2016. dečak (12) iz Sibira umro je od antraksa, a još 20 zaraženih završilo je u bolnici.

Prema istraživanjima, antraks se oslobodio iz ostatka irvasa uginulog ppre 75 godina.

U ledu koji bi mogao da krene da se topi ostali su sačuvani virusi i bakterije kadri da prežive možda i milione godina.

Foto: YouTube screenshot

I taman kad su ljudi počeli da shvataju da otapanje permafrosta otvara Pandorinu kutiju kojekakvih bolesti, stigle su još gore vesti: permafrosta najviše ima u arktičkom polarnom krugu, a baš to područje Zemlje se najbrže zagreva - i triput brže od ostatka planete.

Otapa se i Antarktik, odakle takođe vrebaju odavno zarobljene pošasti. NASA je šokirala svet 2005. kad su njeni naučnici uspešno vratila u život bakteriju koja je na Aljasci bila zamrznuta 32.000 godina. Tada su tamo još živeli mamuti. Dve godine oživeli su bakteriju staru osam miliona godina iz glečera u dolinama Bikon i Mulins na Antarktiku. Ista studija utvrdila je da se bakterija oslobađa iz leda starog 100.000 godina.

N. P.

#Led

#Svet

#opasnost

'