AKTUELNO

Zahvalnost za ovu reč dugujemo jednoj Beograđanki.

Svako od nas je ovo mnogo puta čuo i izgovorio "Kaži dragička!" ,zar ne? Ali nikada niste pitali odakle je nastao ovaj uzvik, koji nagoveštava neko lepo iznenađenje ili ostvarenje nekog dugo isčekivanog događaja.

Mnogo puta smo rekli mnogo rečenica i izreka, a da se nismo zapitali kako su nastale i odakle vode poreklo, a mi vam donosimo objašnjenje jedne od najčešće korišćenih -“Kaži dragička”.

Ovaj uzvik je nastao po jednoj gospođi Dragić koja je nekada živela u Beogradu i bavila se jednim interesantnim hobijem. Ona je uvek bila dobro obaveštena i znala je skoro uvek sve novosti iz života poznatih osoba Beograda, a slavu je stekla prepričavanjem tih detalja koji su se dugo pamtili. I tako je to ušlo u upotrebu, da kada neko želi da kaže neki trač, onda kaže: “Kaži Dragićka”, a onaj ko kaže “Dragićka” daje signal da želi da svakako čuje taj svež trač.

Posle nekog vremena i prenošenja tradicije s kolena na koleno “Ć” je prešlo u “Č” zbog promene akcenta, pa je Dragićka postala “Dragička”, čime je promenjeno i samo značenje uzvika, zato što više nije u pitanju bio trač nego neka lepa vest.

#Beograd

#Značenje

#rečnik

'