AKTUELNO

Ikona posvećena Majci Božijoj iz 1748. godine, koja se prema motivima naziva "Dostojno est“, prvi put je bila naslikana u svetogorskim manastirima.

Čudotvorna ikona posvećena Majci Božijoj na smrt je prepala jednog kolekcionara iz Beograda. Tek kada ju je vratio vlasnicima, crkvi Presveta Bogorodica u Bitolju, na zapadu Makedonije, počeo je mirno da spava.

Kako su istakli mitropoliti iz makedonske pravoslavne crkve, ikona je zaista čudotvorna pošto ju je samo čudo vratilo iz našeg glavnog grada.

Ista ikona je pre nekoliko decenija bila ukradena iz crkve u Bitolju, nakon čega je čudnim putem završila kod jednog kolekcionara u Beogradu.

Odkako ju je nabavio, on više nije imao miran san. Ikona Majke Božije mu se često javljala u snu moleći ga da je vrati tamo odakle je ukradena.

Kolekcionar nije mogao da izdrži košmare, već je vratio ikonu pod uslovom da ga ne prijave policiji.

Foto: Printscreen Youtube

– Obećao sam mu, i po cenu svog života da ga neću prijaviti u policiju samo da vrati ikonu, i ikona je bila vraćena. I druga čuda su se kasnije događala, a i sada se dešavaju, ali o njima nećemo sada govoriti, možda nekih narednih godina, rekao je vladika Petar.

#Ikona

#Kolekcionar

#Makedonija

#Skoplje

'