AKTUELNO

Magistar astronomije za kulturu, Dragana Van de moortel-Ilić, koja je studirala astrologiju u Londonu, u emisiji Pravac na Pink3 govorila je o tome kako se kao student hemije zaljubila u astrologiju, o studijama, astrologiji kao nauci, ali i o tome šta čeka Srbiju i svet u narednim godinama.

Ona je ispričala da se kroz hemiju zainteresovala za astrologiju dok je slušala profesore kako pričaju o tome kako dva jedinjenja reaguju, ili ne reaguju, i da ona reaguju kao dve osobe, ako su kompatibilni naćiće se.

Foto: Printscreen

-Zainteresovalo me je da naučim kako da znam ko jeste a ko nije jedno za drugo, čitajući astrološke knjige došla sam do Fakulteta za astrologiju u Londonu i 1991. godine sam upisala fakultet, a sada radim kao mentor na istom fakultetu. To su jako ozbiljne studije, a njihova suština je da spoznamo sebe, kako da radimo sa klijentima, da imamo jedan psihološki pristup, da našim klijentima budemo vođa (coach) i da kroz refleksiju sebe da ih spoznamo na svim mogućim nivoima - objasnila je Ilić.

Ona je dodala da je princip sličan kao kod psihologa, jer astrologija kao horoskopska interpretacija nije priznata na akademskom nivou, jer statistički se ne može izračunati nešto za neki horoskopski znak. Natalni horoskop je najbitniji, kao i tranziti, ali je važno i šta želi klijent, da li ima probleme i dileme...

Prema njenim rečima, važan je taj fenomenološki kriterijum - kako reaguju astrolog i klijent, napominjući da niko ne može da zna šta će biti sutra, niti da predvidi budućnost.

-Dokazano je da kada klijent dolazi kod astrologa da postoji jedan momenat u sesiji kada astrolog počne da priča, a klijent počne da reaguje, dolazi do komunikacije i da počinje umetnost postavljanja pitanja, klijenta vodimo kroz razgovor, on počinje da se otvara - objašnjava ona.

Ilić kaže da se astrolozi, za razliku od psihologa, pozivaju na planete, i ako na primer, je u narednih osam meseci klijentu sledi težak period, astrolog ga ohrabruje, odnosno ga "vodi" kroz probleme.

Foto: Printscreen

-Nikada u istoriji nije postojala analiza samo jednog astrološkog znaka, to je sve vezano za mnogo kompleksnije sisteme, jako je važno da mi znamo ko smo mi u suštini, a astrologija nam ne pomaže da mi shvatimo šta će sigurno sutra biti i šta će nam se desiti, ja ne znam šta ću raditi narednih 10 godina, već nam pomaže da spoznamo naše unatrašnje talente, blokade, potencijale... - objasnila je Ilić, dodajući da je radom na sebi spozaala mnogo toga, što nije znala dok je bila mlađa.

Govoreći o veri i koliko je povezana sa astrologijom, ona je rekla da je na svom životnom putu shvatila da je vera izuzetno značajna za sistem i da ako nam je prava vera dobra zaleđina onda smo svesni da nismo sami, jer ona pomaže u rešavanju problema.

Ilić je za master rad izabrala da obrađuje kosmološke elemente u srednjovekovnim crkvama u Srbiji, a na odbrani njenog rada bio je i princ od Velsa, Čarls.

-Srednji vek je biser kulturne baštine, vrh vizantijske umetnosti - primetila je ona.

Na pitanje, šta očekuje svet u narednom periodu, ona objašnjava da postoji takozvana mundalna astrologija, kao i da je sada Pluton u sazvežđu Jarca, i da to znači da se nešto menja, da se razbija jedan kvalitet i da dolazi drugi.

-Jasno je da je svet u sred velike transformacije, vidim jako puno strahova, ali posle svega toga treba nešto dobro da se desi, bitno je da čovek nosi mir sa sobom, nije novac jedina vrednost, mislim da je dobro da verujemo i da sami ostvarujemo ono što je najlepše - zaključila je Dragana Van de moortel-Ilić.

#Astrologija

#Horoskop

#Zvezde

'