AKTUELNO

Komarac ima 47 zuba, dostiže dužinu od 17 mm i težinu od 2.5 mg. U toku noci može da prevali distancu od 10 kilometara bez pauze, a kreće se brzinom od 1-2 kilometra na čas.

Do sada je zabeleženo 3.000 vrsta komaraca od kojih su većina prenosioci teških i opasnih bolesti.

Komarci su insekti dvokrilci iz familije Culicidae, rasprostranjeni su u svim krajevima naše planete. Ova familija obuhvata oko 3500 vrsta, svrstanih u tri potfamilije. Naročito im pogoduju topla područja gde se gustina njihovih populacija znatno uvećava. Razlikuju se od drugih insekata po tome što su im telo i krila pokriveni ljuspicama koje služe kao taksonomska odlika za određivanje vrsta.

Pojedine vrste komaraca napadaju čoveka i životinje, kada se hrane sisajući njihovu krv. Ženke pomoću usnog aparata, koji je prilagođen za bodenje probijaju kožu i istovremeno izlučuju sekret pljuvačnih žlezda koji sprečava zgrušavanje krvi domaćina.

Posle oplođenja, koje se najčešće vrši u letu, ženke polažu jaja u vodu ili vlažnu zemlju gde se voda sakuplja. Pre polaganja jaja ženke obično uzimaju krv jedanput ili više puta.

Mužjaci žive pored vode i nisu paraziti čoveka i životinja već se hrane biljnim sokovima, nektarom i drugim tečnostima. Komarci su veoma vešti u infiltraciji i poznato je da nalaze put do stanova i kroz isključene klima-uređaje.

#Ujed

#Zubi

#komarac

'