AKTUELNO

Od davnina se veruje da nisu svi dani u nedelji isti - neki su manje, a neki više srećni, ima onih kada treba izbegavati određene poslove, ne pozajmljivati novac…

Četvrtak se u našem narodu smatra srećnim danom.

Za četvrtak se često u kaže: "Svi su dani dobri, a četvrtak ponajbolji".  Ovog dana su u prošlosti počinjali radovi na njivama, a valjalo se ići i u prošnju devojke. U našem narodu se posebno se ceni četvrtak od proleća pa do žetve, odnosno od Velikog četvrtka do Spasovdana.

Veoma je dobro, kaže verovanje, da se dete rodi na ovako srećan dan jer će onda ono i u životu biti srećno i uspešno. U prehrišćansko doba četvrtak slavio kao dan plodnosti, i danas se veruje da poslovi u polju, ali i sklapanje bračne zajednice treba da se dogodi baš u četvrtak.

Postoji verovanje i da je četvrtak povoljan za realizaciju novih ideja, da donosi uspeh u igrama na sreću, ali i da je dobar za selidbe.

U tradiciji nekih naroda veruje se da četvrtkom ne sme biti izgovorena neistina ili loše reči, jer je ovo dan u kome se sve loše izgovoreno može ostvariti.

#Sreća

#verovanja

#Četvrtak

'