AKTUELNO

Iako nije nikakav siguran pokazatelj da će pojedinac u životu uspeti ili obogatiti se, visoka inteligencija je svakako prednost za lakši i jednostavniji život.

Velika studija Univerziteta u Novom Meksiku je pokazala da natprosečno inteligenti ljudi imaju više zajedničkih osobina, ali se jedna od njih značajno isticala.

Reč je o smislu za humor, odnosno britkosti, koji dokazuje brzinu razmišljanja, procesuiranja misli i smeštanja stvari u kontekst na kreativan način.

Tako je humor značajan pokazatelj moždanih sposobnosti, bez obzira da li se radi o onom "crnom", koji ide na vlastiti ili pak tuđi račun. Ključna je upravo ta brzina razmišljanja, ističu naučnici.

Genetski faktori u značajnoj meri određuju inteligenciju deteta, posebno gen FNBP1L koji prenosi roditeljske kodove, pokazalo je istraživanje Univerziteta Kvinslend. U njemu su naučnici analizirali DNK uzorke više od 18.000 dece iz Australije, Holandije, Velike Britanije i SAD-a starosti od šest do 18 godina, a potom upoređivali uzorke s rezultatima njihovih IQ testova.

Otkrili su da individualne varijacije u genetskom kodu dece utiču na njihove rezultate na testovima, stoga naši geni određuju oko 40 posto ukupne inteligencije.

Naučnici veruju da ovo otkriće može imati veliki uticaj na bolje razumevanje mentalnih poteškoća kod dece.

#Inteligencija

#Istraživanje

#Mozgalica

#Stručnjaci

#razmišljanje

'